Ljepota

Super namirnica – Napravite piling za lice od riže

Napisao admin

Riža je jedna od najčešćih namirnica u svakoj kuhinji. Ukusna je, zdrava, pomaže kod reguliranja pravilnog rada našeg organizma, a nije je čak ni teško nabaviti.


Piling za lice (foto: cure.ba)

Prodaje se u svim prodavaonicama prehrane po relativno niskim cijenama. Njen uzgoj započeo je prije nekoliko tisuća godina, na području Kine i Indije. One su i danas poznate po proizvodnji ove namirnice. U Europu i Ameriku riža je stigla stoljećima kasnije, a sad je jednako rasprostranjena diljem svijeta.

Nutricionisti je smatraju namirnicom bogatom nutritivnim i energetskim vrijednostima. Uz pšenicu, ona je najzdraviji oblik žitarice. Razlikujemo bijelu, integralnu, smeđu, a uglavnom se razlikuju u dodacima. Riža sadrži velike količine škroba, dok ima vrlo mali udio bjelančevina, proteina i masti.

Zbog svojih vlakana i velikog broja antioksidansa, učinkovita je u svim dijetnim jelovnicima. Regulira probavni sustav i čisti metabolizam zbog čega pomaže u skidanju suvišnih kilograma. Upravo zbog ovih sastojaka, najviše škroba, odlično zasićuje i zatvara apetit. Tijelu je potrebno manje hrane zbog čega ne dolazi do prejedanja.

No, jeste li znali da je riža jednako tako odlična i u kozmetici? Naime, zbog velike količine antioksidansa pomaže u njezi lica, odnosno cijelog tijela. Oni utječu na sjaj kože, ublažavaju masnoću i liječe upalne procese poput crvenila, alergija i lakših rana. Hidratizira je kod čega organizam lakše čisti lice. Napravite li sami piling za lice od riže, možete se s lakoćom riješiti neuglednih bubuljica, prištića ili bolnih akni.

Za masnu kožu, napravite piling od riže u kombinaciji sa kavom, sodom bikarbonom ili mlijekom. Oni će regulirati prirodan rad žlijezda zaduženih za lučenje masnoće. Vaše lice više neće biti masno, već svježe i sjajno.

Ukoliko imate velikih problema sa aknama, znate koliko ih se teško riješiti. Pomoću riže i sastojaka kao što su med, čaj, rajčica, krastavci, vaše će lice lakše uklanjati negativne i štetne tvari iz kože. Prirodnim procesom, bubuljice i akne će nestati jer će vaše lice biti mnogo čišće.

Za presuhu kožu, odlično je rješenje kombinacija riže i maslinovog ulja. Maslinovo ulje otvara pore lice, a upravo zbog zatvorenih pora dolazi do probleme sa suhoćom. Pomaže kod uklanjanja mrtvih stanica, pomažući tijelu kod prirodnog procesa samoobnavljanja.

savjetnica.com

Komentari

komentara