Ljepota

Odlično liječi bubuljice – Tinktura majčine dušice protiv akni

Napisao admin

Prirodni ekstrakti i tinkture na bazi majčine dušice, mirte i nevena efikasnije od gotovo svih medicinskih krema.


majčina dušica (foto:S media)

Prirodni ekstrakti i tinkture na bazi majčine dušice, mirte i nevena efikasnije od gotovo svih medicinskih krema.

Dobra vijest za one koji muku muče sa nečistom kožom i aknama je da ovaj problem mogu da riješe uz pomoć tinkture majčine dušice koju će sami napraviti. 

Naime, naučnici su nedavno potvrdili ono što se u narodu odavno zna: da su prirodni ekstrakti i tinkture na bazi majčine dušice, mirte i nevena daleko efikasnije od gotovo svih medicinskih krema koje su se do sada koristile za liječenje akni. Istraživački tim Univerziteta iz Lidsa u Engleskoj obavio je niz testova i otkrio da majčina dušica uspješno uništava bakteriju “propionibakterum akne” koja je glavni krivac za pojavu akni. 

Oni su iz ove mediteranske biljke izdvojili osnovne aktivne sastojke, pomiješali ih sa aktivnim sastojcima mirte i nevena i sve zajedno ostavili da nekoliko dana stoji u alkoholu. Na taj način su dobili tinkturu koju su direktno nanosili na bakterije koje izazivaju akne. Rezultati ovog eksperimenta pokazali su da mješavina aktivnih sastojaka uzetih iz ovih biljaka brže ubija bakterije od peroksid-benzola koji je glavni sastojak svih krema za borbu protiv akni. I ne samo to. 

Za razliku od krema koje sadrže peroksid-benzol, tinktura pripremljena od mješavine ovih biljaka ili samo od majčine dušice uopšte ne izaziva iritaciju kože. 

Naprotiv, ona vrlo blagotvorno djeluje na sve upalne procese. Stoga, ukoliko imate takvih problema sačekajte da majčina dušica procvjeta (od polovine juna do polovine jula) i napravite tinkturu za čišćenje lica. 

Potrebno je: šaka, dvije cvasti majčine dušice i rakija. Sakupite cvasti majčine dušice, njima napunite staklenu flašu ili teglu, sve dobro protresite, prelijte rakijom, dobro zatvorite i ostavite da 14 dana stoji na suncu ili pored nekog drugog izvora toplote. Potom tečnost procijedite i ovako dobijenom tinkturom čistite akne, pišu Novosti.

S media

Komentari

komentara