Ljepota

Njega kose – Riješite se ovih grešaka i vaša kosa će biti savršena!

Napisao admin

Većina se vodi mišlju da će oštećena kosa ponovo izrasti i da će se time problem riješiti sam od sebe.


Lijepa kosa (foto: ezoom.ba)

Zbog toga postajemo nesavjesni prema svojoj kosi i u želji da imamo savršenu frizuru – svaka dlaka na svom mjestu – pretjerujemo u feniranju, peglanju ili stavljamo previše “magičnih” preparata za oporavak kose preko noći. Budimo realni – ništa neće oporaviti kosu već nakon prvog nanošenja. Ispravnom njegom, umjerenim korišćenjem pravih preparata, pravilnim češljanjem i izbjegavanjem prese i fena, možete pomoći svojoj kosi. Neke od grešaka koje pravite vjerovatno znate, ali podsjetimo se još jednom šta to ne biste smjeli da radite:

Previše toplote

Fen, presa i figaro najveći su neprijatelji kose. Ne bi trebalo da ih koristimo svaki dan, jer vreo vazduh, ili keramičke ploče uništavaju našu kosu brže nego bilo šta drugo. Ako već ne možete da se suzdržite od korištenja ovih sprava, obavezno koristite neki preparat za zaštitu kose od toplote.

Prečesto pranje

Pranje kose svaki dan apsolutno nije dobro – ni za kosu, a ni za kožu glave. Ako vam se zaista kosa tako brzo masti da morate svakodnevno da je perete, pokušajte da smanjite pranje bar na svaki drugi dan. Izbjegavajte “jake” šampone – umjesto njih probajte neki blaži i vodite računa o količini. Previše šampona uklanja prirodna ulja sa temena glave, zbog čega se ono lakše iritira i negativno utiče na kosu.

Nepravilno češljanje

Nije istina ono što su nas bake učile – da treba 100 puta u toku dana proći četkom kroz kosu. Sasvim je dovoljno jednom ili dvaput, to će stimulativno djelovati na kožu glave i raspoređivanje masnoće po cijeloj kosi, a prečesto češljanje samo čini kosu lomljivijom. Uz to, sigurno znate da je mokra kosa osjetljiva i podložna pucanju. Kad ste u situaciji da morate da očešljate mokru kosu, bolje je prvo razmrsiti je prstima, pa onda češljem sa široko postavljenim zupcima.

Pogrešni proizvodi za vaš tip kose

Postoje proizvodi za svaki tip kose, a trebalo bi da se posavjetujete sa frizerom ako ne možete sami da odlučite koji bi vama najviše odgovarali. Ako imate tanku kosu, nemojte stavljati jake učvršćivače na nju – jer će djelovati slijepljeno, a kovrdžavu i gustu kosu nećete namjestiti onako kako želite sa blagim sprejem. Izbor regeneratora je veoma važan:

– za suhu i lomljivu kosu odaberite hidrirajući regenerator,

– za kosu koja se brzo masti odaberite onaj bez ulja,

– za jako oštećenu kosu koristite regeneratore sa dodatkom proteina.

Previše ili premalo regeneratora

Umjerenost je ključna stvar u korištenju svih preparata za kosu. Iako vam se čini da je uvijek bolje staviti više regeneratora, time možete dobiti kontraefekat. Ako koristite previše regeneratora vremenom će se zadržati na dlaci i dobićete tešku kosu koja i kad je čista izgleda prljavo. S druge strane, malom količinom nećete postići baš ništa. U zavisnosti od dužine, gustine i kvaliteta kose odaberite pravu količinu i izvući ćete maksimum od proizvoda.

Izbjegavanje šišanja

Sve i ako ste u tom neugodnom procesu “puštanja” kose, šišanje je obavezno. Dovoljno je skratiti krajeve za koji centimetar i to će vam odmah dati uredan i njegovan izgled. Ispucali krajevi ostavljaju ružan utisak zapuštenosti, a to sigurno ne želite. Biće vam potrebno malo više vremena da dobijte željenu dužinu kose, ali imaćete lijepu i zdravu kosu – što uvijek i jeste konačni cilj.

Ignorisanje godišnjeg doba

Kao što koristite kreme za lice i tijelo za zaštitu od sunca tokom ljeta, tako bi trebalo da brinete i o svojoj kosi. I ljeti i zimi kosa je izložena vremenskim prilikama, pa bi trebalo da brinete o njoj tokom cijele godine. Zaštitite je od sunca i hlora u bazenu ljeti, a zimi koristite regeneratore koji će nahraniti kosu i smanjiti elektricitet.

Grubo razmrsivanje

Ako vam se zamrsila kosa, nemojte grubo da se češljate. Ne kidajte kosu, budite nježni i koristite kvalitetne četke. Tanka kosa se lako mrsi, pa probajte preparate koji omogućavaju lakše raščešljavanje kose.

wannabemagazine.com

Komentari

komentara