Ljepota Magazin Video

Serija "Sulejman Veličanstveni" – Pogledajte dramatični kraj princa Mustafe (VIDEO)

Napisao admin

Nakon što je Hurem uvjerila Sulejmana da Mustafa radi na tome da ga svrgne s vlasti, Sulejman je naredio svojim stražarima da ga ubiju pred njegovim očima.


Hurem i Mustafa (foto: tportal)

Povijesni podaci za najstarijeg princa Osmanskog carstva Mustafe govore da je princ je rođen u Manisi gdje je njegov otac bio namjesnik, a sa dolaskom Sulejmana na vlast dolazi u Carigrad gdje se obrazuje i usavršava u ratničkim vještinama.

Preminula scenaristkinja Meral Okay ideju za seriju koja se prati u 43 zemlje diljem svijeta dobila je čitajući Sulejmanova ljubavna pisma upućena voljenoj Aleksandri, kasnije nazvanoj Hurem, a koja se i dan-danas čuvaju u Topkapi palači.

Mustafin kraj u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’ napravila je u skladu s po povijesnim činjenicama. One govore da je Mustafin kraj najviše je priželjkivala Hurem (Rokselana) koja je željela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zavjeru protiv Mustafe.

Prvo se riješila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe uvjeravajući da ga Mustafa hoće svrgnuti s trona.

Sulejman je pozvao Mustafu da riješe probleme. Po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje. Na ulazu u šator ubili su ga njegovi stražari. Njegova smrt je izazvala pobune janjičara koji su krivili Rustem-pašu, koji je tada privremeno smijenjen. Pobunio se i narod u Anadoliji, naročito u Amasiji gde je Mustafa bio omiljen kod podanika.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran (preminula 1580) i maloljetnim sinom Mehmetom koji je također ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim II. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Džiangir od tuge za omiljenim bratom. Mustafa je ostao u sjećanju kao jedan od najdarovitijih osmanskih prinčeva

Pogledajte kako je Mustafin kraj prikazan u ‘Sulejmanu Veličanstvenom.

tportal

Komentari

komentara