Ljepota

Zdrav izgled i sjaj – Vitamini za kosu

Napisao admin

Kosa je također jedan od ukrasa koji može još više istaknuti ljepotu određene osobe.


Lijepa i zdrava kosa (foto: cure.ba)

Kosa prije svega treba biti njegovana, tretirana raznim preparatima koji joj mogu pomoći da postigne taj sjajni i naravno lepršaviji izgled. Sama kosa predstavlja veću skupinu vlasi koje se sastoje od bjelančevina, a koje se nalaze na glavi i postoje samo kod sisavaca. Kao i svaki drugi dio na tijelu tako i ona zahtijeva niz pravila.

Nije nepoznanica kako za ljepotu treba raditi. Prije svega treba imati na umu da raspolaganje određenom količinom informacija može samo pomoći svakoj osobi u što lakšem postizanju određenog cilja, a to je u ovom slučaju prekrasna kosa.

Za zdrav izgled kose i njen sjaj potrebno je voditi računa o dovoljnom unosu namirnica koje u sebi obiluju određenim vitaminima. Kao prvi se spominje vitamin A, a njegova uloga oslanja se na ulogu antioksidansa koji je potreban kako bi stimulirao tjeme na proizvodnju ulja.

Vitamin A najviše se preporučuje osobama koje imaju problema sa suhom kosom. Njega možete naći u namirnicama životinjskog porijekla, dok se samim izvorom smatra beta-karoten koji se nalazi u biljnom pigmentu.

Tu prije svega treba nabrojati namirnice kao što su riblje ulje, naranča, marelica, špinat, paradajz, mrkva, riblje ulje, jetra i bubrezi, maslac i margarin, jaja te naravno mliječni proizvodi.

Vitamin B idealan je za sve one koji imaju problema s opadanjem kose. Osim toga potiče na proizvodnju melanina zbog čega kosa duže zadržava svoju boju.

Njega možete isto tako naći u namirnicama životinjskog porijekla kao što su jetra, šunka, jaja, mlijeko. Pored toga vitamin B postoji i u bananama i zelenom povrću.

Vitamin C iznimno je koristan i zasigurno neophodan budući da pomaže kod manjeg pucanja kože. Upravo spomenuti vitamin pomaže kod jačanja kose.

Vitamin C možete naći u ratnim namirnicama. Nije nepoznanica kako ga najviše ima u samom voću i povrću. To je šumsko povrće, dinja, kivi te zeleno povrće kao što je salata, a ne smijete izostaviti ni rajčice.

Vitamin D najbolji je lijek za što bolju elastičnost same kose, a koji spriječava stanjivanje vlasi. Najviše ga ima u namirnicama kao što su losos, tuna te naravno u žumanjku i mlijeku.

Vitamin E odgovoran je za što bolju cirkulaciju u ovom slučaju za što bolju cirkulaciju vlasišta i naravno tjemena. On se isto tako nalazi u žumanjku, naravno u zelenom povrću gdje prije svega treba izdvojiti špinat. Postoji u pšeničnim klicama te bademima i orasima.

zanosna.com

Komentari

komentara