Ljepota

Koliko su UV lampe za gel lak zapravo štetne po naše zdravlje?

Napisao H. H.

U posljednje vrijeme sve češće se priča o tome kako UV lampe, koje koriste mnogi kozmetički saloni, nisu dobro za našu kožu. Lampe u kojima nam se steže gel lak na noktima izgledaju bezopasno, zar ne? Međutim, izgleda da sa sobom nose određeni zdravstveni rizik.

Doktor Kris Adigun sa njujorškog medicinskog univerziteta tvrdi da korištenje UV lampi, pa čak i na rukama, koži šteti isto kao i solarijum, koji mnogi koriste, piše “Lepota & Zdravlje“…

On kaže da postoji i razlog za to. Naravno da zraci ne mogu da spale kožu kao UVB zraci, ali prodirući u kožu mogu da oštete DNK i kolagen. To dalje može dovesti do prevremenog starenja i povećava rizik od raka kože.

Studija iz 2009. godine pokazala je kako su dvije žene imale veoma neprijatna iskustva. Dobile su tumore kože na rukama zbog pretjeranog izlaganja UV lampama. Prema istraživanju objavljenom u JAMA Dermatologiji, nijedna od njih u ranijoj porodičnoj historiji nije imala tumor kože.

Ako ste zabrinuti zbog izloženosti UV zracima ili zdravlja svojih noktiju, najbolje je da razgovarate sa dermatologom koji u tom svijetu ima više iskustva.

Komentari

komentara