Ljepota

Istraživanje – Šminku čuvamo čak 6 godina nakon isteka roka!

Napisao admin

Iako šminka kojoj je istekao rok trajanja može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, većina žena ipak je ne baca na vrijeme. Gotovo 17 posto žena priznalo je da imaju maskaru staru sedam do osam godina, 7 posto žena imaju sjenu i eyeliner star 14 godina, a 12 posto žena krmine baca tek nakon 12 godina od kupovine, pokazalo je istraživanje britanskog portala Escentual.com.


Šminka (Foto: Cure.ba)

Žene u prosjeku šminku čuvaju po šest godina nakon isteka rok trajanja, što može biti veoma štetno za zdravlje. Stara šminka je leglo bakterija koje mogu začepiti pore, uzrokovati ekceme i upale očiju.

Žene najčešće mijanjaju puder u prahu i bronzer, ali i njih čuvaju godinu predugo, piše Daily Mail. Stare sjene, karmini, puderi u prahu i maskare mogu biti veom opasni, budući da s vremenom mogu postati legla bakterija stafilokoka. Sjene i maskare mogu uzrokovati bakterijski konjunktivitis i upalu kapaka. Stoga se stare šminke riješite na vrijeme.

Kako bi vaša šminka trajala što duže držite je na hladnom i tamnom mjestu. No, čim promijeni boju i/ili miris, obavezno je bacite. Šminku ne ostavljajte u neseseru ako joj je istekao rok trajanja, a ako se i ne sjećate kada ste neki kozmetički proizvod kupili, jednostavno ga bacite.

cure.ba

Komentari

komentara