Kuća i hrana

Novo lice originala – Bajadere s keksima iz kućne radinosti

Napisao admin

Ne morate kupovati skupe čokoladice, nego napravite domaće slatkiše koji ne zaostaju za originalom. Možete izmijeniti sastojke, napraviti drukčiju kremu ili biskvit i dati im svoj potpis.


bajadere (foto:cure.ba)

Milk-šnite omiljen su desert među djecom, ali i odraslima, pa napravite domaću, zdraviju verziju u koju umjesto ekstrakta možete dodati i sjemenke vanilije. Volite li orahe, sitno ih izmrvite i dodajte u biskvit. 

Lagan, kremast i ne previše sladak, domaći munchmallow jako je brzo gotov, a možete ga poslužiti dok je čokoladna glazura još topla. Napravite klasičan biskvit s kakaom, a za kremu će biti potrebna četiri bjelanjka i šalica šećera, koje treba dobro umutiti. Namažite kremu preko biskvita pa stavite u pećnicu da se osuši. Premažite glazurom od tamne čokolade i maslaca. 

Domaće milk-šnite

Sastojci: Biskvit: 5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica brašna, 3 žlice kakaa, na vrh noža praška za pecivo, vrećica vanilin šećera; krema: 250 ml slatkog vrhnja, vrećica šlag-fiksa, vrećica želatine, vanilin šećer, ekstrakt vanilije, 2 žlice meda, 125 ml mlijeka

Priprema: Napravite biskvit. Umutite snijeg od bjelanjaka. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, brašnom, kakaom, praškom za pecivom i vanilin šećerom. U smjesu od žumanjaka dodajte tri žlice snijega od bjelanjaka i miješajte dok se masa ne sjedini, zatim izlijte ostatak bjelanjaka pa lagano miješajte. 

Smjesu za biskvit ulijte u namašćen lim i pecite na 180°C oko 15 minuta. Kad se ohladi, prerežite napola da dobijete dvije kore. Umutite slatko vrhnje pa dodajte med i vanilin šećer. Želatinu namočite u pet žlica vode, ostavite desetak minuta, a zatim malo ugrijte. Šlag-fiks umutite s mlijekom i pomiješajte sa želatinom. Dodajte dvije žlice umućenog vrhnja i dobro promiješajte. 

Umiješajte ostatak vrhnja i ekstrakt vanilije. Ostavite kremu u hladnjaku oko pet minuta. Kremu ponovno promiješajte te premažite preko jedne kore, poklopite drugom korom i ostavite u hladnjaku da se stisne. 

Bajadere s keksima

Sastojci: 200 g maslaca, 200 g šećera, 100 ml mlijeka, 100 g čokolade za kuhanje, 90 g kikirikija, 270 g mljevenih keksa; glazura: 60 g maslaca, 100 g čokolade

Priprema: Na slaboj vatri otopite maslac pa dodajte šećer. Nakon toga dodajte čokoladu, mlijeko, kekse i kikiriki. Izlijte smjesu u kalup. Otopite čokoladu i maslac za glazuru pa njome prelijte smjesu u kalupu. Ostavite da se stisne.

cure.ba

Komentari

komentara