Kuća i hrana

Dilema, da li treba koristiti PUTER u ishrani je izgleda riješena!

Napisao H. H.

Rijetko koja namirnica izaziva toliko kontroverzi kao puter. Često je nezaobilazan sastojak kolača i torti, ali važi za namirnicu koja ne spada u najzdravije.

Zato su obavljena mnoga istraživanja, a jedno od njih sa Univerziteta Tufts u junu ove godine pokazalo je da kašika putera dnevno smanjuje rizik od dijabetesa. Odmah su se na to nadovezali sa Univerziteta Harvard s podatkom da puter povećava rizik od srčanih oboljenja za osam posto.
A kao odgovor na sve to istraživači iz prvobitne studije su rekli da puter ipak treba izbjegavati.

Da se ovoj zavrzlami ne nazire kraj, pokazala je skorašnja norveška studija koja kaže da puter značajno povećava nivo dobrog holesterola. Nakon eksperimenta nad 38 muškaraca pokazalo se da je ova namirnica odlična za skidanje masnih naslaga oko struka, ali i da su se ispitanicima poboljšali parametri krvnog pritiska, triglicerida i šećera u krvi, prenosi “Žena“.

Njihov zaključak je bio da na zdravlje ne utiče unos masti i ugljenih hidrata, već kvalitet hrane koju konzumiramo.
Do sada su mnogi krivili zasićene masti za kardiovaskularne bolesti jer povećavaju loš holesterol, ali ova studija je pokazala da to nije slučaj. I ne samo da ne povećavaju loš holesterol, nego i dižu nivo dobrog holesterola u krvi.

Doktori su se ogradili da se ovo uglavnom odnosi na zdrave ljude, a da će naredne studije pokazati ko bi sve trebalo da pripazi na unos zasićenih masti. Oni dodaju i da je bolje brinuti o tome kako testa i slatkiši utiču na zdravlje ljudi, nego, recimo, puter.

Komentari

komentara