Kuća i hrana

Poslastice s bademima – Rafioli i mandulat

Napisao admin

Ako ste se ovih dana zaželili kakvih finih, prhkih, slatkih kolačića, predlažemo vam da se osladite rafiolima ili pak mandulatom.


poslastice s bademima

Rafioli su mali ukusni polumjeseci. To je tradicionalan dalmatinski kolač koji se priprema po recepturi staroj i više desetaka godina. Prave se od tankog, fino izrađenog tijesta u koji se stavljaju mljeveni bademi. Odlikuje ih poseban okus, ali i trajnost, jer se rafioli mogu jesti i nekoliko dana kasnije. Jednostavno se pripremaju, a zbog svojeg neobičnog oblika polumjeseca atraktivna su slastica koja se u Dalmaciji zna naći na stolu prilikom raznih fešti.

Tradicionalna je dalmatinska slastica i mandulat ili bademovac, koji se pravi od badema, šećera, meda i bjelanjaka. Smjesa svih tih sastojaka umotana je u oblatnu, i može osim kao desert poslužiti i kao hranjiv i zdrav međuobrok koji vraća izgubljenu energiju.

Rafioli

Sastojci za tijesto:

6 jaja

75 dkg brašna

15 dkg šećera

20 dkg masti ili maslaca

po potrebi toplog mlijeka

Sastojci za nadjev:

5 jaja

50 dkg šećera

50 dkg prženih i samljevenih badema

2 kašike maslaca

2  kašike ruma

maraskino

prošek

po potrebi naribane korice limuna,

cimet

5 dkg čokolade

Priprema:

Zamijesiti brašno, jaja, šećer, sol, maslac, mlijeko po potrebi. Mlijeka dodajte toliko da tijesto ne bude pretvrdo. Ostavite stajati oko sat vrmena. Tijesto premijesiti i tanko razvaljati.Oblikovati rafiole te ih napuniti s nadjevom. Nadjev se priprema tako da jaja izmiješate pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju ili prošek, malo muškatnog oraščića i cimet. Tijesto razvaljajte kao za savijaču i izrežite ga čašom u krugove. U sredinu svakog kruga žličicom stavite nadjev. Preklopite i krajeve stisnite prstima. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta dok ne porumene. Kad su pečeni, gornja ploha kolačića se namaže mješavinom ruma, maraskina i prošeka te uvalja u kristalni šećer.

Mandulat

Sastojci:

2 lista oblatni 

Za nadjev:

4 bjelanjka

30 dag šećera u prahu

2 vanilin šećera

30 dag meda

30 dag poprženih badema

Priprema:

Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg. Stalno miješajući dodavati u snijeg šećer i vanilin šećer. Na pari otopiti med kojemu stalno miješajući dodajemo snijeg od bjelanjaka. Kad se smjesa spoji kuhati na pari 45 minuta, uz povremeno miješanje. Nakraju dodati i popržene bademe, te kuhati još 20 minuta, dok se smjesa ne počne odvajati od posude.Još toplo izliti na list oblatne i poravnati. Pokriti drugom oblatnom, te pritisnuti rukama dok se oblatne potpuno ne priljube uz nadjev. Dobro pritisnuti da se čvrsto poveže. Ostaviti stajati preko noći, dodatno opteretiti. Sutradan pokriven folijom i poklopljen težinom, mandulat ugrijanim nožem narežite na prutiće.

cure.ba

Komentari

komentara