Kuća i hrana

Ljetni mjeseci – Koje se hrane treba čuvati?

Napisao admin

Masna i kalorična hrana niti u jedno godišnje doba nije zdrava, niti preporučljiva. No, za vrijeme ljetnih mjeseci svi smo više podložni konzumiranju upravo takve hrane…


Hrana ( Foto: Cure.ba )

Ko ne voli ljeto, sve njegove blagodati i mnogo ukusne hrane i osvježavajućih pića i desetara koje spravljate sami ili konzumirate na ljetnim terasama poznatih restorana i kafića.  Jela s roštilja, kokteli, pržena piletina, rebarca, salata od krumpira, sladoled, hot-dog, piva i druga alkoholna pića samo su manji dio onog u čemu uživamo i pri tome se – debljamo.

Zato oprez s količinama. Pazite što i koliko jedete, jer možda onih nekoliko kilograma koje ste uspjeli skinuti prije ljeta će se vratiti kada ste rekli – roštilj.

Masno meso s roštilja

Masno meso s roštilja „ide“ direktno u vaš trbuh i bokove. Naime, 250 grama svinjske vratine ima oko 800 kalorija ili oko 60 grama masnoća. Jedna prosječan cheesburger ima oko 750 kalorija i 45 grama masnoća. A što je sa svinjskim rebarcima? Dolaze od najmasnijih dijelova svinje, pa kalorije i nezdrave masnoće rastu… Naša je preporuka, ako već spravljate roštilj, neka meso budu sa što manje masnoća.

Hot-dog – ljetna poslastica

U bilo kojoj prilici, za većinu osoba hot-dog je prava poslastica, posebno kada su u pitanju ljetne vrućine (ukusni su, jednostavni i spravljaju se brzo), ali pokušajte njihovo konzumiranje ograničiti samo za neke posebne prilike, kao što su ljetne utakmice, izleti i sl.  Većina različitih vrsta hrenovka i kobasica koje se stavljaju u pecivo su puna natrija te nitrata. Kalorijska vrijednost jednog prosječnog hod-doga (s hrenovkom): 280 kalorija, 15 grama masti, 1250 grama natrija; Hot-dog s kobasicom: 330 kalorija, 24 grama masnoća i 1590 grama natrija

Salate s majonezom

Kada su u pitanju ljetne salate, bilo da su s mesom ili bez mesa, majoneza je u njima često glavni sastojak, a ona je glavni izvor kalorija i masnoća. Možete spraviti salatu od najzdravijih namirnica, ali ako dodate majonezu, sve vam pada u vodu. Ako ste jedni od onih koji vole light majonezu, svaka čast, koristite nju za spravljanje salata. Jedan od načina da smanjite količinu majoneze u salati, ako ju pomiješajte s nemasnim vrhnjem, light jogurtom… Također, kada slažete standardnu salatu, koristite više octa i manje ulja.

Slatka alkoholna pića

Slatki voćni kokteli, posluženi u lijepih čašama i ukrašeni voćem vrlo lako klize niz grlo, ali kalorije koje nose u sebi ćete teže potrošiti. Naime, jedna Pina colada može imati između 300 i 500 kalorija, Daiquiri može imati čak do 800 kalorija, dok Long Island Ice Tea od 520 na više. Naime, svi ti kokteli i sebi sadrže mnogo šećera. Umjesto koktela, radije pijte crna i bijela vina, bevande, gemište, jer ista količina u odnosu na koktele sadrži mnogo manje kalorija.

Žedni ste? Pazite što pijete…

Ledeni čajevi, gazirani i negazirani sokovi, energetska pića, piva i slična pića jesu možda ukusna, ali sadrže mnogo kalorija. Prosjek kalorija na pola litre takvih pića je 150 kalorija. Smoothiji, milkshakeovi, ledene kave i slična pića imaju još više kalorija. Najbolja za žeđ je obična voda, ali ako već ne želite piti samo običnu vodu, spravljajte domaće limunade ili sokove od grejpa, naranče s malo ili ništa smeđeg šećera. Ta pića osim što su vrlo osvježavajuća u sebi sadrže potrebne vitamine i minerale.

Smrznute poslastice

Jedna šalica (četiri kuglice srednje veličine), imaju i do 380 kalorija i oko 20 grama masnoće. Ako se radi još o sladoledu s različitim dodacima, preljevima, šlagom i slično, te vrijednosti mogu rasti i na 700 i više kalorija te 30 grama masnoće. Nitko ne kaže da se morate odreći omiljenog sladoleda, ali pokušajte se suzdržati i konzumirati što se tiče količine. U trgovinama potražite light sladoled ili pak jedno kuglici sladoleda dodajte svježe voće, pa ćete mnogo lakše zadovoljiti želju za slatkim, a opet pojesti nešto zdravije.

Pržena napast

Prilikom posjeta različitim ljetnim destinacijama, sajmovima, proštenjima, kulturnim i zabavnim manifestacijama, miris pržene hrane pečene u dubokom ulju je jednostavno neodoljiv. Sjetite se samo prženog tijesta (languši/podrapane gaće,), zatim različitih kobasica, mesa i sličnih jela, koja možete jesti dok hodate. Vjerovali ili ne ta jela mogu imati između 600 i 1200 kalorija. Ako već želite nešto pojesti, odaberite hranu spremljenu na roštilju, koja ipak ima manje kalorija. Ili porciju podijelite s dragom osobom…

Umaci za salate

Salata može biti jako dobar, zdrav i osvježavajući ljetni obrok, pun vitamina, minerala, proteina, vlakna… No, ako u salatu dodate različite umake na bazi različitih ulja, jaja, majoneze i sl., tada ta salata više neće biti toliko i niskokalorijska. Ako ste se odlučili pak u salatu „podebljati“ mesom, neka to bude piletina ili puretina, bez masnoća, kuhana ili s grila. Ili pak umjesto mesa, skuhajte jaja, stavite gljive ili slično. Začinite ju s malo ulja, octa i prirodnim začinima….

cure.ba

Komentari

komentara