Kuća i hrana

Torta koja osvaja na prvi zalogaj – Tiramisu torta!

Napisao admin

Torta koja osvaja na prvi zalogaj…


Tiramisu torta (Foto: Zenskikutak)

Sastojci

6 jaja
180 g šećera
kesica vanilin šećera
120 g brašna
kašičica praška za pecivo
80 g gustina
6 kašika likera od badema
3 kašičice instant espreso praška

Za krem:

5 listova želatina
5 žumanaca
100 g šećera u prahu
200 g neslanog krem sira
sadržaj šipke vanile
4 kašike ruma
2 kašike soka do limuna
3 bjelanceta
20 g šećera
100 ml slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
kakao
Priprema

1. Zagrejati rernu na 175º C. Razdvojiti žumanca i bjelanca. Umutiti belanca i 90 g šećera. Žumanca umutiti sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno, prašak za pecivo i gustin, zajedno sa bjelanacima i izmiješati polako da se sjedini. Sipati u kalup (prečnika 26 cm) obložen pek papirom, poravnati i peći 35 minuta.

2. Kad se tijesto prohladi, izručiti ga i odlijepiti papir. Presjeći na dvije kore. Podgrejati liker sa espreso praškom i natopiti obje kore. Prvu koru staviti na podlogu za kolače.

3. Natopiti želatin. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, sirom i sadržajem vanile. Ocediti želatin i rastopiti ga u blago podgrijanom rumu i soku od limuna. Umiješati želatin polako u krem. Bjelanca umutiti sa šećerom i dodati. Umutiti slatku pavlaku sa vanilin šećerom i takođe dodati u krem. Oko 1/3 krema premazati preko prve kore, položiti odozgo drugu koru i pritisnuti. Namazati 1/3 krema i hladiti 4 sata u frižideru. Skinuti prsten sa kalupa i ivicu namazati ostatkom pavlake. Posuti tortu kakaom i po želji narendati čokoladu.

stvarukusa.rs

Komentari

komentara