Kuća i hrana

Dočekajte jesen uz užitak – Vruća čokolada na nekoliko novih načina (FOTO)

Napisao admin

Hajde da danas ne mislimo na kalorije! Prepustite se novim ukusima – dočekajte jesen uz užitak, koji nudi vruća čokolada i to u sasvim novim kombinacijama.


Vruća čokolada (Foto: Cure.ba)

Savjetujemo vam da pazite sa ovim napicima, jer imaju očaravajući efekat. Ne dopustite da vas zanesu. Bar ne previše!

Bijela čokolada sa mentom

Potrebno vam je (za dvoje): 1 šolja mlijeka, 1 šolja tečnog šlaga, 110 gr bijele čokolade (narendane), pola kašičice ekstrakta peperminta i par kapi zelene boje za hranu.

U šerpi zagrijavajte mlijeko i šlag na srednjoj temperaturi 5 minuta. Umješajte čokoladu, sklonite sa šporeta i ostavite sa strane nekoliko minuta. Dodajte ekstrakt peperminta i boju za hranu, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Sa medom

Za ovaj slasni napitak pripremite: pola šolje (od 250 ml) vode, malo soli, 5 kašika čokolade u prahu, 5 – 6 kašika meda i 3,5 šolje mlijeka.

U šerpici pomješajte čokoladu u prahu, vodu i malo soli, pa stavite na šporet na srednju temperaturu. Kada prokuha miješajte dvije minute dok smjesa na postane glatka, dodajte med i mlijeko, pa neka kuha još jedan minut (miješajte konstantno). Sklonite sa šporeta i služite.

Slasni dodaci

Posebne, nove ukuse dobićete ako u toplu čokoladu dodate 1 karamel bombonu, otopljenu ili1 kašiku javorovog sirupa ili meda.

Začini

Cimet, vanilin šećer, oraščić, narandžina korica, pepermint bombone mogu fenomenalno da obogate ukus vaše tople čokolade. Dodavajte ih po želji, ali pazite da ne pretjerate. (Narandžinu koricu možete staviti sušenu ili svježu u šolju sa toplom čokoladom).

Kafa ili espreso

Napravite toplu čokoladu (domaću ili instant), pa u šolju ovog napitka ubacite i 1 kašiku svježe skuhane domaće kafe ili bilo koju instant, koju vi najviše volite.

Neobični dodaci

Ako želite da dobijete ukus bombonjere sa višnjama, u toplu čokoladu ubacite višnjice iz kompota, ali dodajte i par kašičica soka da biste poboljšali ukus. Takođe, dio običnog kravljeg mlijeka, prilikom pripreme vruće čokolade možete zamijeniti sa malo kokosovog mlijeka.

lpm

Komentari

komentara