Kuća i hrana

NAUČNICI OPOMINJU: Ne prekrivajte jelo aluminijskom folijom, evo i zbog čega

Napisao H. H.

Mnogi od nas samo ubace u frižider posudu sa hranom, pokrivenu aluminijumskom folijom, ali istraživanja su pokazala da je ovakav način skladištenja jela štetan

Toplo vrijeme ubrzava proces kvarenja hrane, pa bi trebalo čim se prohladi nakon kuhanja da je stavimo u frižider. Na taj način jelo može ostati svježe i do četiri dana, ali je važno da se pravilno čuva.

Mnogi od nas samo ubace u frižider posudu sa hranom, pokrivenu aluminijumskom folijom, i tako je drže do sljedećeg konzumiranja. Međutim, istraživanja su pokazala da je ovakav način skladištenja jela štetan. Pojedine bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a mrvice hrane na sobnoj temperaturi odlična su podloga za ove mikroorganizme, koji se brzo razmnožavaju, upozorava američki državni sekretarijat za zdravstvo.

Prekrivanje jela aluminijumskom folijom ostavlja dovoljno vazduha bakterijama da se razmnožavaju. Bolje rješenje je da hranu čuvamo u posudama u koje neće ulaziti vazduh, po mogućnosti sa vakuumskim poklopcem.

Komentari

komentara