Kuća i hrana

Dosta ljudi ne voli grašak: Mi vam dajemo 4 razloga da zavolite ovu fenomenalnu namirnicu!

Grašak - Cvijet.info
Napisao H. H.

Grašak je bogat vitaminima, mineralima i ima visok sadržaj proteina i vlakana.

Možda ste kao dijete mrzili grašak, ali možda je ipak vaša mama znala nešto više o ovom malom povrću i zbog toga vas je tjerala da ga jedete. Grašak je bogat vitaminima, mineralima i ima visok sadržaj proteina i vlakana.

U stvari, grašak sadrži gotovo sve neophodne minerale i vitamine. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da jedna šolja graška ima 8,5 grama proteina, što je više nego dvostruko više proteina od kašike putera od kikirikija. Šoljica kuhanog graška takođe ima 9 grama vlakana, čime vam pomaže da se osjećate sito.

1. Grašak je bogat hranljivim materijama i antioksidansima

Zajedno sa visokim nivoom hranljivih materija, grašak je izuzetno bogat proteinima, što ga čini jednim od najboljih biljnih izvora proteina. Visoki nivoi proteina nude brojne prednosti. Protein pomaže u poboljšanju mišićne snage i zdravlja kostiju i igra značajnu ulogu u održavanju zdrave težine pomažući u kontroli apetita.

Grašak takođe ima visok sadržaj vlakana, što takođe pomaže u kontroli apetita. Osim toga, grašak je bogat i fenolnim jedinjenjima, koji su prirodni antioksidanti koji štite organizam od bolesti poput raka i drugih zapaljenskih bolesti.

2. Održava normalno zdravlje srca i krvih sudova

Postoje brojni razlozi zbog kojih grašak može pomoći u održavanju zdravlja srca: jedan od njih je velika količina vlakana. Pokazalo se da hrana bogata vlaknima poboljšava nivo lipida u serumu, kao i da smanjuje krvni pritisak i upalu. Sadržaj minerala u grašku, uključujući kalijum, magnezijum i kalcijum, takođe podržava zdravi krvni pritisak. Osim toga, grašak sadrži vitamin C, karotenoide i flavonole koji takođe podržavaju zdravlje srca.

3. Pomaže u normalnom funkcionisanju probave

Visok sadržaj vlakana u grašku je velika prednost za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u vašim crijevima, što zauzvrat pomaže da se smanji razmnožavanje loših bakterija.

4. Odlično regulisanje nivoa šećera u krvi

Zbog visokog nivoa proteina i vlakana u grašku, oni mogu igrati značajnu ulogu u posredovanju glikemijskog odgovora organizma. Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju ugljenih hidrata, što znači sporo, stabilnije povećanje šećera u krvi, umjesto naglog skoka.

Protein je važan za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, posebno za one sa dijabetesom tipa 2. Grašak takođe sadrži vitamine A, D, C i K, kao i magnezijum, koji su se pokazali korisnim u regulisanju šećera u krvi i podržavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Pored održavanja zdravog nivoa šećera u krvi, grašak ima nizak glikemijski indeks, piše “Stil“.

Komentari

komentara