Kuća i hrana

Ima nešto što biste trebali jesti svaki dan: 5 OBAVEZNIH NAMIRNICA

Napisao H. H.

Hrana koja se nudi po trgovinama, tržnicama… toliko je raznovrsna da je ponekad teško odabrati. Predlažemo da uvedete pet novih namirnica svake sedmice, imajući na umu da jedete raznovrsno voće, povrće, žitarice punog zrna i potrebne proteine.

Krompir, piletina, jaja, mlijeko, hljeb, meso i luk. Nedavna istraživanja pokazuju da se građani BiH najčešće hrane kombinirajući ove namirnice. No, ponuda hrane je daleko raznovrsnija i šteta je da ne isprobate nove okuse i u organizam unesete važne hranjive tvari. Prvu sedmicu započnite ovim namirnicama, no nemojte ih zaboraviti ni kasnije:

Crvena paprika
Začinite obroke ljutom paprikom. Kapsaicin u njima ubrzat će metabolizam (pomažući u izgaranju masnog tkiva).

Kako je koristiti?

Dodajte crvenu papriku u marinade za meso, u omlete ili jednostavno u salate.

Kelj
Ako ste u potrazi za povrćem koje će obogatiti uobičajenu salatu, pokušajte s lisnatim zelenim povrćem kao što je kelj. Jedna šoljica sirovog kelja zadovoljit će dnevne potrebe za vitaminima A i C.

Kako ga koristiti?

Kelj je ukusan i sirov kao hrskava salata. U salatu dodajte maslinovo ulje i limun, koji će omekšati lisnato povrće, dodajte pinjole i sušeno voće za dodatni okus. Ili ga naprosto skuhajte, i na taj način ćete obogatiti organizam dodatnom dozom zdravlja.

Sjemenke chia
Chia su izniman izvor omega-3 masnih kiselina i trebaju biti dio vaše ishrane. Pokazalo se da uravnotežuju krvni pritisak, popravljaju raspoloženje i štite srce tako što smanjuju nivo lošeg holesterola.

Kako ih koristiti?

Dodajte ove čudesne sjemenke u zobenu kašu, šejkove, peciva i jogurt.

Orasi
Orasi su bogati vlaknima, magnezijem i antioksidansima, poput vitamina E. Pokazalo se i da dvije šake oraha na dan mogu poboljšati protok krvi i pomoći u smanjenju krvnog pritiska.

Orahe je lako uklopiti u ishranu. Oni su savršen dodatak za zobene kaše i salate. Možete ih ubaciti i u jela s mesom te grickati umjesto slatkiša.

Bademov i maslac od kikirikija
Bademov i maslac od kikirikija puni su zdravih masnoća i proteina. Kupujte nesoljeni, bez dodanog šećera i konzervansa.

Mažite na sendviče i bit ćete zadovoljni.

Komentari

komentara