Kuća i hrana

Baklava sa sasvim novim sastojcima

Baklava - B92.net
Napisao H. H.

Baklava može da bude i od jednog voća. Važno je da je sočna i ukusna, a baš takva je ova za koju vam donosimo recept.

Potrebno je:

  • 600 gr šljiva
  • 1/2 kg kora tankih
  • 150 gr mljevenih oraha
  • 4-5 komada jaja
  • 4-5 kašika griza
  • limun
  • vanilin šećer
  • 600 gr šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja

Priprema:

Umutiti jaja, dodati griz i orah, jogurt, prašak za pecivo, ulje i sve lijepo izjednačiti. Raširiti prvu koru na sto, pouljiti preko nje, drugu koru premazati filom. Zatim treću premazati i četvrtu premazati, pa na dno kore poredati očišćene šljive, saviti ivice i uviti u rolnicu. Nožem prosjeći baklavu na parčiće, pa preliti sa malo zagrijanog ulja. Ako je ostao fil također premazati, piše “B92“.

Peći na 200 stepeni 40 minuta.

Pokriti na polovini pečenja. U šećer sipati 300 ml vode, nasjeći limun i vrućim sirupom preliti baklavu.

Komentari

komentara