Kuća i hrana

Neka zablista! – Pametna rješenja za čist dom!

Napisao admin

Ako želite da izbjegnete hemikalije koje koristite za održavanje čistoće doma, ima rješenja. Sredstva za čišćenje može napraviti sami.


Čistiti kuću (foto: cure.ba)

UNIVERZALNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE

Sredstvo možete napraviti ako izmiješate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provjereno, skida masnoću.

DEZINFEKCIJA

Dezinfekcija je imperativ savremenog društva u kojem se često pretjeruje sa sterilnošću. Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smesu od 5 posto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 99 posto bakterija, 82 posto plijesni i 80 posto virusa.

POLIRANJE NAMJEŠTAJA

Za poliranje namještaja i podova koristite maslinovo ulje kojem je dodat limunov sok.

SREDSTVO ZA STAKLENE POVRŠINE

Sirće i voda u odnosu pola-pola učiniće da staklo zasija. Trebaće vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

BUĐ I PLESAN

Neprijatelje kao što su plesan i buđ osušite fenom za kosu, ili električnom grijalicom i ostavite preko noći. Ujutro ostružite četkom i operite površinu mješavinom u koju ste stavili 2 kašike tečnog sapuna, 2 kašike boraksa i tople vode.

OSVJEŽIVAČI VAZDUHA

Umjesto skupih osvježivača vazduha uklonite izvore neprijatnih mirisa u stanu – redovno izbacujte smeće, natrulo voće i povrće, vjetrite stan. Neutralisaćete ih ako izmiješate sodu bikarbonu sa mineralnom vodom i dodate nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja. Sve sipati u bocu s raspršivačem i tako osvježiti vazduh u kući.

 

blic

Komentari

komentara