Kuća i hrana

Za savršen ukus – Trikovi s puterom koje treba da znate!

Napisao admin

Kad recept sadrži puter, nemojte ga nikako mijenjati margarinom. Ništa nema ukus kao pravi puter, a uz nekoliko trikova sad ćete saznati i kako izvući ono najbolje iz njega.


Puter (foto: smedia)

Tajna savršenog sosa je u dodavanju hladnog putera na kraju kuhanja. Isijecite puter (maslac) na kockice i dodajte jednu po jednu lagano, mešajući, u vrući sos na laganoj vatri. Nastavite da dodajete puter i miješate sve dok se potpuno ne rastopi. Na 250 ml sosa koristite oko četvrtine šoljice putera. Kad se hladni puter polako dodaje u vruć sos, ravnomjerno će se rastopiti i bolje se stopiti s sosom.

Ako u receptu za kekse i kolače treba da koristite omekšali puter, morate znati da maslac treba da bude toliko mekan da ostaje udubljenje kad ga dirate prstima, ali ne smije biti toliko mekan da možete prstom probiti kroz njega.

Pripazite da nema mrvica u puteru, jer će se tako prije pokvariti. Ostavite sa strane malu porciju putera, bilo u frižideru ili na radnoj površini koju ćete koristiti isključivo za mazanje na hljeb. U tom slučaju najbolje je koristi zasoljeni puter, jer so u njemu služi i kao konzervans.

Kako biste zadržali svjež ukus putera, na sobnoj temperaturi u poklopljenoj posudi držite samo količinu maslaca koju mislite da potrošite u slijedeća dva do tri dana. Međutim tokom ljetnjih dana puter na sobnoj temperaturi smijete držati najviše jedan dan.

* Svježinu putera održaćete i ako ga dobro umotate. Pažljivo ga zamotajte u papir koji u sebi sadrži foliju i odsijecite taman toliko koliko vam je potrebno, a ostatak zatim zamotajte u papir.

* Puter je najbolji dok je svjež. Kako bi se svježina očuvali što duže, kupujte samo količinu koju namjeravate da iskoristite u slijedećih nedjelju do dvije. Ako naletite na povoljnu cijenu putera u prodavnici, a svjesni ste da nećete moći da ga iskoristite za tih nedjelju ili dvije, najbolje je da ga zamrznete i tako sačuvate svježinu ukusa, piše Tportal.

* Ako pak namjeravate da ga zamrznete na duže, nasijecite ga na manje komade (oko 100 g) i svaki komad posebno zamotajte u plastičnu foliju koju ćete zatim staviti u zatvorenu posudu ili kese za zamrzavanje. Na taj način ćete lakše uzimati manje parčiće putera i izbjeći ponovo zamrzavanje.

cure.ba

Komentari

komentara