Kuća i hrana

Preporuke doktora za dane posta: Nema prejedanja i nasumičnog korištenja namirnica

Napisao H. H.

U današnje vrijeme pravi je izazov za vjernike višesatni post tokom ljetnih dana. Dok će muslimani na sjeveru Norveške i Švedske postiti i do 22 sata, u BiH vjernici, muslimani će postiti 17 sati i 30 minuta.

U ovim danima, mala je vremenska razlika između iftara i sehura pa ljekari i nutricionisti preporučuju pažljivo biranje jela  i namjernica ukoliko želimo zdravo  podnijeti vrijeme posta.

“Pravilna ishrana u ramazanu ne samo da nam olakšava podnošenje fizičkih izazova posta, nego pomaže da se u toku dana osjećamo energično i koncentrisano, kako bismo mogli dan što bolje iskoristiti”, piše doktorica Safija Softić – Namas na svom portalu

U BiH Sehur, iako najbitniji obrok, nerijetko prođe skromno, bez puno kvalitetnih namjernica a nekolcina ljudi to vrijeme čak zna i prespavati. Doktorica Softić – Namas preporučuje da se za sehur biraju obroci  sa dobrim omjerom ugljikohidrata, proteina, masnoća, vitamina, minerala i vode. Hrana koja se uzima za sehur treba da je sporo probavljiva, kako bi što duže izazivala osjećaj sitosti.

Ni hranu koju spremamo za iftar, ne smijemo tek tako spremati, nego pažljivo uz korištenje laganijih namjernica koje neće optereti  zdravlje čovjeka.

“Hrana se treba dobro žvakati prije gutanja, da bi spremna došla u želudac. Treba se jesti lako probavljiva hrana da bi organizam do sehura stigao iskoristiti namirnice koje uzmemo. Najbolje je prekinuti post hurmom i sa nekoliko gutljaja obične vode. Dobro je u vodu ucijediti par kapi limuna, koji će pomoći čišćenju sluzi koja se nakupila u probavnom sistemu u toku posta. Može se pojesti i neka voćka ili manja količina voćne salate.Voće se ne jede na pun stomak, jer onda ne uspije da se apsorbira pošto ga ometa druga hrana, nego istruhne i nadima”, pojašnjava doktorica Softić – Namas ističući važnost postepenog unosa hrane.

“Postepen unos hrane je ključan, jer se  pokrene probava koja je mirovala 18 sati i pripremi se za ostatak obroka. Onda bi bilo dobro klanjati i servirati ostatak jela pa tek onda jesti ostatak. Dobro je pojesti supu ili čorbu, a zatim nešto lako probavljivo”, piše Softić – Namas koja je pripremila primjer pravilne ishrane tokom posta.

IFTAR

Nekoliko hurmi i čaša vode sa nekoliko kapi limuna

Prekidanje posta hurmama nije samo vjerska praksa, nego je zdravstveno vrlo korisno. Nakon što postite oko 18 sati i probava odmara, uspori, jednostavni šećeri iz hurme već u ustima podstiču probavu na rad, počinje lučenje enzima prvo u ustima, a potaknuto time i u ostalim dijelovima probavnog sistema. Time se probava budi i biva spremna na ostatak obroka koji uskoro dolazi. Pijenje vode je vrlo bitno obzirom na ljetne tople dane i pojačano znojenje, potrebno je uraditi dobru hidrataciju, a to se najbolje radi tako što pijete vodu u manjim gutljajima i češće. Veće količine vode opterećuju probavu i vjerovatno ćete osjetiti potrebu da popijete odjednom nekoliko čaša tečnosti, ali suzdržite se i dobro rasporedite pijenje vode od iftara do sehura. U vodu ucijedite nekoliko kapi limuna kako bi se lakše uklonila sluz koja se nakupi u probavi tokom posta.

Voćna salata ili sezonska voćka

Nakon hurme i vode bilo bi dobro da pojedete nešto od voća iz istog razloga zbog kojeg se jede i hurma. Voće se uglavnom vrlo brzo vari, tako da ćete biti spremni na ostatak obroka za kratko vrijeme. Osim toga, voće je bogato vodom, što je pohvalno da biste lakše unijeli organizmu vrlo potrebu vodu. U nekim zemljama običaj je da se post prekida voćnom salatom u koju su pomiješane hurme, pa se nakon pauze jede glavni obrok.

Pauza

Nakon voća bi bilo dobro napraviti pauzu od petnaestak minuta, kako bi probava imala priliku da bude spremna na ostatak jela koje planirate jesti. Ova pauza je vrlo bitna kako ne biste bili u iskušenju da navalite na jelo, od čega biste imali samo štetu (nadimanje, opterećenost probave, bolovi u stomaku, pospanost, tromost, nemogućnost dobre apsorpcije hranjivih materija itd.). Ovu pauzu možete iskoristiti za vjerske aktivnosti.

Glavno jelo

Bilo bi dobro da pojedete povrtnu supu koja nije masna i lako se vari. Inače, kada je u pitanju iftar u dugim ljetnim danima potrebno je jesti lako i brzo varljivu hranu, dok se za sehur treba jesti hrana koja se sporo vari. Supa je dobra i zato što sadrži vodu, ali i zbog nutritivnog sadržaja. Nakon supe možete pojesti neko lagano jelo koje obvezno treba sadržati dosta zelene salate. Ovo je primjer takvkog jela: piletina sa brokulom.

SEHUR

Sehur je obrok koji nikako ne trebate preskakati. Na njega se tijelo oslanja za energiju za cijeli dan, tako da treba biti dobro izbalansiran i sadržavati sve potrebe nutrijente. Sehur treba da sadrži proteine, zdrave ugljikohidrate i masnoće, kao i namirnice bogate vitaminima, mineralima i vodom. Sehur u stvari, predstavlja glavni obrok.

Prije glavnog obroka za sehur možete pojesti npr. porciju lubenice ili dinje, koje su bogate vodom, kao i vitaminima i mineralima.

Za sehur možete napraviti npr. krem čorbu s leblebijama i patlidžan s piletinom. Uz to servirajte svježu salatu po vašem izboru. Ukoliko ne možete bez hljeba, neka to obavezno bude integralni hljeb.

“I opet, ne zaboravite pijuckati vodu”, dodaje dr. Softić – Namas.

Komentari

komentara