Kuća i hrana

Kineska studija – Jedite paradajz da ublažite depresiju

Napisao admin

Jedenje paradajza samo nekoliko puta nedeljno može da prepolovi šanse da upadnete u depresivno stanje. Sadrži takođe neke antioksidanse koji štite i od nekih drugih bolesti. Ali ostalo voće i povrće nema iste beneficije, otkrila je Kineska studija.


paradajz (foto:cure.ba)

Jedenje paradajza nekoliko puta nedeljno može da prepolovi šanse da patite od depresije, otkrila je studija.

Istraživači su analizirali podatke 1.000 ispitanika, među kojima su i muškarci i žene, vezano za njihovo mentalno zdravlje i navike u ishrani.

Rezultati su otkrili da oni koji jedu paradajz dva do šest puta  nedeljno imaju za 46% manje šanse da obole od depresiju nego oni koji su ga jeli samo jednom nedeljno ili nikako.

Ali, takođe, studija je otrkila da ostalo voće i povrće nema iste beneficije.

Jedenje zdrave hrane kao što je kupus, šargarepa, luk, tikva, izgleda da ima malo ili  nimalo uticaja na psihičko blagostanje.

20% ljudi pati od depresije u nekom periodu svog života. Kod žena je izražena više nego kod muškaraca.

Stari su pod većim uticajem rizika, zbog slabijeg zdravlja i usamljenosti.

Paradajz sadrži antioksidanse koji štite i od drugih bolesti. Vjeruje se da se smanjuje rizik od raka prostate i vjerovatnoću srčanih napada.

Jedenje paradajza svaki dan smanjiće rizik od depresivnih simptoma za 52%.

cure.ba

Komentari

komentara