slot online 2023

lista – Deset pića koje treba izbjegavati ukoliko želite da održite liniju vitkom

Napisao admin

Stalno se govori o prehrambenim namirnicama koje debljaju, a često se zaboravlja na napitke koje svakodnevno konzumiramo.


voćni sok (foto:cure.ba)

Poznato je da treba da unosimo onu količinu kalorija koju možemo i da sagorimo, ali najčešće nismo svjesni koliko kalorija unosimo pićima.

Obična voda najbolje je piće za mršavljenje, a i za zdravlje generalno. Gazirani sokovi, voda sa aromama, energetska pića, ali i zdravi šejkovi često sadrže skriveni šećer i puno kalorija.

Donosimo listu od deset pića koje treba izbjegavati u širokom lukom ukoliko želite da održite liniju vitkom.

1. VOĆNI SOKOVI

Kupovni sokovi su bogati šećerom jer sadrže vještačke zaslađivače i konzervanse. Ako volite da pijete sokove, kupujte samo onaj koji sadrži 100% voća.

2. VJEŠTAČKE LIMUNADE

Kao i sokovi, kupovna limunada sadrži zaslađivače, konzervanse i vještačke boje. Bolje sami napravite limunadu, a kao zaslađivač koristite med.

3. VODA S UKUSOM

Oni koji ne vole bezukusnu običnu vodu imaju veliki izbor voda obogaćenih raznim ukusima. Iako ova pića sadrže dodatne vitamine, takođe sadrže i vještačke zaslađivače.

4. GAZIRANI SOKOVI

Gazirani sokovi su direktno povezani s nastankom gojaznosti, zato mnogi posežu za dijetalnim varijantama. Dijetalni sokovi ne sadrže kalorije, ali nemaju apsolutno nikakvu nutritivnu vrijednost. Ako po cijeli dan pijete samo dijetalne sokove umjesto vode ili čaja, napravićete više štete za svoje zdravlje. Prema Američkoj asocijaciji za dijabetes, redovna konzumacija dijetalnih sokova može dovesti do nastanka dijabetesa tipa 2.

5. KOKTELI

Alkohol sadrži puno kalorija, a za koktele nikad ne možete biti sigurni šta sve sadrže. Pinja kolada može da sadrži čak 700 kalorija, a margarita 800, što je osam puta više nego čašica ruma. Umjesto koktela, odaberite čašu crnog vina, koja sadrži samo 85 kalorija, a pomaže i u mršavljenju.

6. VOĆNI ŠEJKOVI

Voće je zdravo, a šejk je idealan doručak ili međuobrok. Međutim zbog visokog udjela šećera može da ima čak 700 kalorija. Jedan šejk može sadržati istu količinu kalorija kao cijeli ananas, mango i šoljica jagoda i borovnica – koje ste pojeli odjednom.

7. ENERGETSKA PIĆA

Mnoga sportska i energetska pića sadrže mješavinu prirodnih i vještačkih zaslađivača kao i brojne aditive. Energetska pića sadrže previše kofeina i šećera i pružaju samo kratkotrajan porast energije.

8. ŽESTOKI ALKOHOL

Redovna konzumacija više od dvije čaše alkoholnog pića povećava rizik za gojaznost i druge zdravstvene probleme, kao što je povećan rizik od pojave raka.

9. NAPICI S KAFOM

Obična crna kafa sadrži malo kalorija, ali zaslađeni napici od kafe sa šlagom, sladoledom, karamelom i čokoladom, mogu da sadrže od 500 do 800 kalorija. Ovi napici sadrže mnogo više šećera nego kofeina.

 

10. ZASLAĐENI ČAJEVI

Čaj sadrži antioksidanse, ali ako ga previše zasladite, visok udio šećera može da uzrokuje porast šećera u krvi i da dovede do gojenja. Najbolje bi bilo da ih pijete nezaslađene, pa odaberite prirodni voćni čaj kao što je zeleni čaj sa ukusom manga, savjetuje She.

cure.ba

Komentari

komentara