slot online 2023

Kontraefekat – Dijete koje povećavaju rizik za ponovno vraćanje kilograma

Napisao admin

Nije dobro da potpuno izbacite masti ili ugljikohidrate iz ishrane kada držite dijetu, jer ćete izazvati kontraefekat – može vam se vratiti i više kilograma nego što ste izgubili.


struk (foto:cure.ba)

Povećani rizik za ponovno vraćanje kilograma posebno je uočen kod dijeta sa niskim udjelom masti. Više od ostalih dijeta, poput dijete s niskim udjelom ugljenih hidrata ili niskim glikemijskim indeksom, ova ishrana smanjuje ukupnu potrošnju energije kao i potrošnju energije u mirovanju.

Zašto se kilogrami brzo vraćaju?

Jedno od objašnjenja je da mršavljenje smanjuje potrošnju energije organizma, a pojačana glad vremenom uzrokuje vraćanje kila.

Naučnici su istraživali efekte dijeta sa niskim unosom masti i ugljenih hidrata, u periodu od četiri sedmice, na potrošnju energije, hormonski status i komponente metaboličkog sindroma kod ispitanika koji su držali ove dijete s ciljem održavanja već postignutog smanjenja tjelesne mase.

Otkriveno je sljedeće:

• Smanjenje potrošnje energije u mirovanju u odnosu na vrijednosti prije mršavljenja, bilo je najveće kod dijete s niskim udjelom masti.

• Najmanje smanjenje zabilježeno je kod dijete s vrlo niskim udelom ugljenih hidrata.

• Kod svake dijete zabilježeno je značajno smanjenje ukupne potrošnje energije.

• Varirali su i nivoi hormona, kao i komponente metaboličkog sindroma.

Dakle, čini se da je strategija smanjenja unosa ugljenih hidrata bolja od restrikcije masti. Na ovaj način bi se lakše održao gubitak kilograma i spriječile kardiovaskularne bolesti.

Međutim, budući da restrikcija ugljenih hidrata nosi sa sobom zdravstvene posljedice možda je najbolje posegnuti za dijetom sa niskim glikemijskim indeksom.

Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom mjeri unos ugljenih hidrata, a hranu razvrstava po indeksu od 1-100 (100 predstavlja čistu glukozu).

Uzimanje hrane niskog glikemijskog indeksa produžuje apsorpciju hrane u crijevu, čime se produžuje osjećaj sitosti i spriječava prejedanje.

cure.ba

Komentari

komentara