slot online 2023

Smanjuje osjećaj izolovanosti – Meditacija jača sposobnosti uma i tijela u borbi protiv bolesti

Napisao admin

Naučnici su otkrili da su tehnike meditacije značajne u smanjenju osjećaja izolovanosti i istovremeno jačaju sposobnosti uma i tijela u borbi protiv bolesti.


Meditacija (Foto: Cure.ba)

“Doktori savjetuju ljudima da prestanu da puše zbog zdravstvenih razloga, ali rijetko tako tretiramo usamljenost. Znamo da je osama glavni faktor rizika kod zdravstvenih problema i smrtnosti starijih. Ovo istraživanje sugeriše da tehnike meditacije pomažu. U pitanju je tehnika stara 2500 godina -izjavio je vođa istraživanja.

Istraživanje je takođe pokazalo da meditacija smanjuje nivo markera upala posebno značajno jer doprinosi širokom spektru zdravstvenih opasnosti, uključujući rak, kardiovaskularne bolesti i neurodegenerativne bolesti.

Budite mentalno u sadašnjosti, sjednite u udoban položaj, zatvorite oči i pažnju usmjerite prema unutra, ka sebi. Budite svjesni svog tijela i površine na kojoj sjedite, koncentrišite se zatim na svaki pršljen kičme i druge zglobove u tijelu. Posvetite pažnju svojim mislima i osjećanjima.

Sada nježno usmjerite svijest na disanje, prateći svaki udah i izdah, govoreći u sebi: “Ja sam udah, ja sam izdah”. Zatim, proširite svoju svijest na cijelo tijelo, zamislite da dišete svojim punim tijelom, uključujući držanje i izraz lica. Kad ste spremni, otvorite oči i vratite se svojoj svakodnevici.

cure.ba

Komentari

komentara