slot online 2023

Rijetko pominjane činjenice – Pet istina o dijeti i fitnesu

Napisao admin

Ženama i muškarcima koji se stalno bore sa kilogramima rijetko se pominju ove činjenice.


Fitnes (Foto: Cure.ba)

1. Brze promjene u ishrani koje funkcionišu? Zaboravite na to!

Nećete skinuti kilograme brzo i zadržati postignutu liniju samo uz ishranu sa manje ugljenih hidrata, samo sa niskim masnoćama ili niskokaloričnim dijetama. Istina je da se brzo skinuti kilogrami brzo i vraćaju, sve dok ne pronađete način ishrane koji djeluje na duge staze. Pokušajte da otkrijete što jednostavnije načine da zavarate glad, jedući više ukusnih, ali i zdravih masnoća, koje sagorevaju kalorije ali se istovremeno bore i protiv vaše žudnje za hranom.

2. Kardio vježbe ne djeluju ovako

Oni koji (samo) tokom dijeta dugo i često rade kardio ili aerobne vježbe i to uz brze programe mršavljenja, treba da znaju da je to jedan od najlošijih načina sagorijevanja masnih naslaga. Probajte da poboljšate svoj izgled na potpuno suprotan način, kombinovanim vježbama i to postepeno. Nagle i brze promjene koje ćete nametnuti svom tijelu i previše napora – nikada nisu pravo rješenje. Ne svodite sve na gladovanje uz intenzivne aerobne i kardio vježbe, s vremena na vrijeme, jer vam to može naškoditi!

3. Sami čučnjevi ili trbušnjaci vam neće pomoći da skinete stomak

Hiljade trbušnjaka, čučnjeva ili beskrajna ponavljanja istih vježbi – nikako neće učiniti da skinete masne naslage sa stomaka i dobijete pločice. Nemojte vježbama ciljati samo jedno područje na tijelu. Preveliki stomak, problematične zone na nogama ili rukama… Sve te suvišne masne naslage “otići će” 5 puta brže ukoliko upražnjavate vježbe za cijelo tijelo, a ne one koje ciljaju samo određena područja.

4. Kasni obroci ponekad mogu i pomoći da sagorite masnoće i savladate apetit

Mnoge dijete podrazumevaju da ne jedemo poslije 18 ili 20 časova. To možda može biti pravo rješenje ukoliko ležete oko 22 časa. Ukoliko ležete kasnije – imajte na umu slijedeće: Otići gladan u krevet je zapravo jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti. Ukoliko jedete zdrave obroke u manjoj količini – sat ili dva pre spavanja – to može i podstaći sagorijevanje masnoća u vašem tijelu tokom noći.

5. “Zatezanje” mišića na pravi način

Pokušaj da zategnete svoje tijelo pomoću tegova izuzetno male težine i velikog broja ponavljanja je veliko gubljenje vremena. Može se desiti da ukoliko vježbate na ovaj način – rezultati potpuno izostanu, čak i nakon nekoliko nedjelja svakodnevnog vježbanja. Bolje je da tri puta nedjeljno odaberete neku aktivnost koju volite i držite se tog programa. Pretvorite fizičku aktivnost u naviku i držite se toga. Možda će trebati više vremena, ali rezultati sigurno neće izostati.

cure.ba

Komentari

komentara