slot online 2023

Jeste li je isprobali – Saznajte zašto je brza dijeta postigla veliku popularnost

Napisao admin

Koncept je jednostavan: osoba dva dana unosi samo 500 kalorija dnevno, a ostalih pet dana u nedelji može jesti što želi. 'Brza dijeta' postaje sve popularnija, no stručnjaci upozoravaju na potencijalnu opasnost.


Dijeta (foto: getty)

Stroga i – kako joj ime kaže – ‘brza dijeta’ (The Fast Diet) sve je popularniji prehrambeni režim, piše Mail Oline. Ovaj se režim prehrane sastoji u dvodnevnom gladovanju, pri čemu ženska osoba smije konzumirati samo 500 kalorija dnevno (ili 600 kalorija za muškarce), a nakon toga sljedećih pet dana u nedelji može jesti što želi.

No stručnjaci upozoravaju da ovakav post može ozbiljno ugroziti zdravlje budući da se takvom prehranom organizam lišava hranjivih tvari važnih za zdravlje i život.

Irski prehrambeni i dijetetski institut upozorava koliko je opasno radikalno smanjivati unos vitamina i minerala te tvrde kako osobe koje već imaju ozbiljan manjak željeza ili kalcija svoje stanje mogu dodatno pogoršati ovom dijetom.

‘Savjetujem da ne krećete na ovu dijetu ako ste trudni, bolujete od dijabetesa ili pijete lijekove. Svakako se savjetujte s liječnikom’, kaže glasnogovornica Instituta Sarah Keogh. Ističe da korist od ovakve dijete mogu imati samo osobe koje jedu zdravo u danima kad ne poste.

Pomama za ‘Brzom dijetom’ i ‘The 5:2 Diet’ postaje popularna poput Atkinsove i Dukan dijete, a kreirao ju je novinar koji se bavio zdravstvenim temama dr. Michael Mosley. Priručnik koji je napisao s Mimi Spencer vrlo je brzo postao bestseler. 

mojusk.ba

Komentari

komentara