Fitness i dijeta Zdravlje

IZABERITE BANANU OD 1 DA 15! Ako imate višak kilograma ili dijabetes, NIKAKO ne smete da jedete OVAKVE banane iako ih OBOŽAVATE!

Napisao A. K.

Banane su mnogima najdraže voće.

Ovo voće je vrlo praktično jer ih možete poneti na posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu nebrojene su. Svako ko voli banane preferira ih jesti u njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste, tek lagano žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe tačkice.

Ali, da li ste znali da se sadržaj nutritivnih vrednosti drastično menja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore prema smeđoj?

Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju obilje tzv. otpornog skroba koji se u našem telu ponaša poput vlakna. Takva vrsta skroba kontroliše nivo šećera u krvi, čime može značajno uticati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže dan se snizi nivo holesterola.

Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utiče i na smanjenje telesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks, idealna je i za dijabetičare.

Kada pređe u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani se počinju stvarati antioksidansi koji naše telo štite od brojnih bolesti.

Jedan od tih antioksidanata je dopamin, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. Međutim, nutricionista Adda Bjarnadottir napominje da dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja. Naime, dopamin iz banane ne dolazi do ćelija mozga, već samo igra ulogu antioksidansa.

Kada jedemo bananu gotovo zelene kore, od nje ćemo biti duže siti nego od ostalih, a to utiče i na smanjenje telesne težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko da posežemo za drugom hranom.

Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim tačkicama, u njoj se znatno povećava nivo šećera. Iako mnogi vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog, ta banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje ranije faze. Ipak, još uvek sadrži dostatni nivo antioksidanata i može značajno uticati na opštu sliku našeg imunog sistema.

Izvor: Kurir.rs

Komentari

komentara