slot online 2023

Mršavite u sauni – Ubrzajte metabolizam i smanjite celulit!

Napisao admin

Osim što opušta, smiruje, te jača imunitet, sauna podstiče cirkulaciju i čišćenje organizma od svih vrsta toksina, što je čini efikasnom i kod mršavljenja.


sauna (foto:S media)

Sauna pospješuje razmjenu materija i prokrvljenost, pa tako i razgrađivanje štetnih materija, naročito suvišnih masnoća. Organizam se znojenjem rješava tečnosti, i zato će vam nakon saune vaga zasigurno pokazati smanjenje težine. To je međutim trenutni gubitak kilograma, budući da ćete gubitak vode nadoknaditi sljedećim napitkom ili obrokom. Sauna vam kod mršavljenja pomaže ukoliko je kombinujete s ostalim metodama mršavljenja, bilo da se radi o izbjegavanju preobilnih i kalorijama prebogatih obroka u kasnim večernjim satima, ili ako uz saunu praktikujete vježbanje. 

Ubrzava metabolizam, smanjuje celulit 

Saunu svakako nemojte zaobići ako želite da se riješite omraženog celulita. Promjenom vrućeg i hladnog u sauni jača se vezivno tkivo, te pospješuje izlučivanje suvišne tečnosti i štetnih materija iz tkiva, glavnih uzročnika narandžine kore. Već i uklanjanje ružnog celulita čini vas vitkijim, a sauna je izuzetno dobra da steknete ili održite sportsku kondiciju. Utiče na metabolizam, koji se ubrzava i brže sagorijeva masne naslage na stomaku i nogama. Nakon izlaska iz saune koža će vam biti zategnuta, čvršća, sjajnija, jer se sve pore otvaraju i čiste od toksina, te pospješuje stvaranje novih ćelija. 

Kako koristiti saunu 

Najbolje vrijeme za saunu je poslije bavljenja sportom. Toplota opušta mišiće, ali i podstiče znojenje, što omogućava brzo oslobađanje štetnih materija metabolizma. Time nestaje i umor koji se obično javlja poslije fizičke aktivnosti. U saunu treba ići kasno poslijepodne kako bi se organizam nakon saune pripremio za odmor i počinak. U samoj sauni treba izbjegavati stajanje na nogama, preporučuje se ležeći ili sjedeći položaj. Za optimalne rezultate saunu treba upotrebljavati 3 puta nedjeljno. 

U saunu nemojte ulaziti gladni ili punog želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok. U kabini postavite peškir za ležanje ispod cijelog tijela. Zadržavanje treba da bude kratko, a djelovanje snažno. Zato se znojite na srednjoj ili gornjoj klupi. Posljednja dva minuta treba da sedenete, kako bi se krvotok privikao na uspravni položaj. U sauni ostanite 8 do 12 minuta, ako osjećate da vam je dovoljno i manje, kabinu napustite prije. Nakon faze znojenja, nikako nemojte propustiti hlađenje, koje po pravilu mora da traje isto koliko i boravak u sauni, dakle od 8 do 12 minuta, piše Žena. 

Jedna masaža između ulazaka u saunu ili poslije saune može još samo da pojača opuštajuće djelovanje. Boravak u sauni nije preporučljiv za osobe koje pate od zdravstvenih problema kao što su srčana oboljenja, akutne infekcije, dijabetes ili epilepsija.

S media

Komentari

komentara