slot online 2023

Ovo je najnovija hit-dijeta koja je osvojila svijet

Napisao H. H.

Dijeta pegan novi je hit, a mnogi su poludjeli za ovim naizgled neobičnim spojem paleo i veganske prehrane

Hit-dijeta neobična imena (kombinacija naziva ‘paleo’ i ‘vegan’) spaja dvije nepomirljive struje u prehrani – dijetu zasnovanu na mesu i onu koja je potpuno izbjegava.

Dijeta pegan je sjajna jer će vam omogućiti skidanje kilograma a da pritom ne budete gladni, što je inače najčešći razlog za odustajanje od dijete! Dijeta paleo prošle je godine bila veliki hit, međutim stroga dijeta špiljskog čovjeka sve više ustupa mjesto uravnoteženijoj prehrani.

Dijeta pegan sada polako istiskuje paleo, a budući da predstavlja zdrav kompromis, nije ni čudo da ima sve više pristalica.

Ljubitelje mesa obradovat će i da meso nije zabranjeno u ovoj dijeti! Meso je prilog povrću i na tanjuru ga treba biti oko 25 posto.

‘Pegan kombinira načela dijete paleo, s više vlakana i žitarica.

Dakle, najvažnije je pravilo izbjegavati hranu koja sadrži puno šećera, brašna i rafiniranih ugljikohidrata! U prehranu uključite mahunarke, orašaste plodove, povrće i voće.

Dijeta pegan trebala bi se sastojati od 50 do 75 posto povrća, i to što tamnijeg, jer takvo sadrži više fitonutrijenata. Umjesto rafiniranih biljnih ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo i sojino, treba što više u prehrani koristiti maslinovo, kokosovo, ulje orašastih plodova i avokada koja imaju puno masnih kiselina omega-3.

Mliječne proizvode također treba izbjegavati jer potiču nakupljanje viška kilograma, dijabetes i bolesti srca. Umjesto proizvoda od kravljeg mlijeka, konzumirajte ovčje i kozje mlijeko. Izbjegavajte i gluten, a cjelovite žitarice dozvoljene su u malim količinama.

Komentari

komentara