roštilj (foto:cure.ba)
Ako niste od onih koji mogu da jedu “kao ptičice”, a patite zbog suvišnih kilograma, vrijeme je da raspalite roštilj.
1. DODAJTE ZAČINE
Najbolji začini u borbi protiv debljanja je čili i ljuta papričica. Probajte da izmješate ljutu papričicu sa kimom, bijelim lukom u prahu, solju i biberom i utrljajte u biftek prije grilovanja.
2. PREĐITE NA INTEGRALNI HLJEB
Integralni hljeb ne samo da pomaže u smanjenju težine, već utiče i na opšte poboljšanje zdravlja.
3. NEMOJTE SE PLAŠITI CRVENOG MESA
Nemasno parče mesa ima manje kalorija nego ista količina peciva, a tijelu je potrebno više vremena da ga svari, pa ćete duže biti siti.
4. PROBAJTE RIBU NA ŽARU
Konzumiranje morske hrane poboljšava sveukupno zdravlje, a riba sa roštilja sadrži najviše proteina. Proteini nas čine sitim, a ne goje.
5. ODSJECITE MASNOĆU
Izgleda očigledno, zar ne? Ali razmislite o sljedećem: ako isječete pola centimetra masnog dijela sa odreska, eliminisaćete više od 100 kalorija i 16 grama masnoće.
6. INVESTIRAJTE U GRIL TIGANJ
Ako ste previše zauzeti i nemate prostora za pravi roštilj, kupite gril tiganj. On ima mnoge prednosti pravog roštilja, a najvažnije od svega je da ima prostor da mast otiče.
7. GRILUJTE I POVRĆE
Povećan unos voća i povrća rezultira u značajnom gubitku težine u periodu na šest mjeseci. Probajte da grilujete šparglu, prokelj ili plavi patlidžan i iznenadićete se koliko je ukus bolji.
8. BANANA SPLIT NA GRILU
Neoljuštene banane presjecite na pola, i grilujte dva do tri minuta sa svake strane. Oljuštite je, i odozgo stavite kuglu sladoleda i malo čokoladnog sirupa. Ova poslastica je kalorična, ali ipak ima čak 200 kalorija manje nego klasičan banana split.
cure.ba