Torta (Foto: Arhiva)
Za tortu vam je potrebno:
– 175 g tamne čokolade
– 7 jaja
– 140g maslaca
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 130 stepeni. Pripremite kalup za tortu, namažite ga puterom i obložite papirom za pečenje. Čokoladu izlomite na kockice i otopite na pari. Pred sam kraj, kada je čokolada rastopljena, umiješajte na kockice narezan maslac i miješajte dok se ne rastopi.
2. Odvojite žumanca od bjelanaca i u jednoj posudi pjenasto umutite žumanca i dodajte im, lagano mješajući, ohlađenu smjesu čokolade i putera. U drugoj posudi umutite snijeg od bjelanaca, i kašiku po kašiku dodajte u prethodno pripremljenu smjesu nježno miješajući dok smjesa ne postane homogena.
3. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola kalupa.
Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, posipajte šećerom u prahu, isjecite toplim nožem i poslužite uz sveže jagode ili maline.
zadovoljna.hr