Zdravlje

Može izazvati rak – Lažni šampon "Kosili" pojavio se i na policama trgovina u BiH!

Napisao admin

Šampon “Kosili” za koji postoje indicije da bi mogao biti opasan po zdravlje, a koji proizvodi “Fobas” iz Makedonije, do sada je pronađen u Ugljeviku, Prijedoru, Bijeljini, Gradišci, Modriči i Šipovu, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.


Šampon "Kosili" (Foto: srna)

Očekuju se informacije i iz ostalih opština i gradova, rekla je viši saradnik za odnose s javnošću u Inspektoratu Srpske Dušanka Makivić.

“Uzorkovanjem će biti obuhvaćen kompletan asortiman, odnosno uzeće se uzorci svih vrsta proizvoda ovog proizvođača, nastojeći da se uzorci ne dupliraju. Inspektorat Republike Srpske pokušava ostvariti kontakt i sa laboratorijama u Srbiji, kako bismo se informisali o eventualnim rezultatima njihovog ispitivanja, jer se ovi proizvodi navodno nalaze i na njihovom tržištu”, rekla je Makivićeva.

Ona je napomenula da je riječ o šamponu koji, inače, proizvodi Hemijska industrija “Nevena” iz Leskovca, a u Makedoniji je počela proizvodnja šampona u gotovo identičnoj ambalaži i pod istim nazivom.

Makivićeva je navela da je razlika uočljiva na poleđini ambalaže, gdje se na deklaraciji kao zemlja porijekla navodi Makedonija.

“Apelujemo na potrošače da obavezno prilikom kupovine ovih proizvoda obrate pažnju na navedene elemente deklaracije, te ukoliko u prodajnim objektima uoče sporni proizvod odmah obavijeste opštinsku, gradsku ili republičku zdravstvenu inspekciju”, rekla je Makivićeva.

Ona je napomenula da je, povodom informacije da se na tržištu BiH i zemalja regiona pojavio šampon za djecu “kosili” za koji postoje indicije da bi mogao biti opasan po zdravlje, republičkim zdravstvenim inspektorima naloženo da provjere da li je u RSj bilo uvoza ovog proizvoda porijeklom iz Makedonije.

“Takođe, inspektorima je naloženo da prilikom uvoza ovog proizvoda obavezno izvrše uzorkovanje za laboratorijsku analizu”, rekla je Makivićeva i dodala da su opštinski i gradski zdravstveni inspektori zaduženi da provjere eventualno prisustvo ovog proizvoda u maloprodaji i da u slučaju pronalaska obavezno uzmu uzorke i dostave ih laboratoriji.

Na tržištu Makedonije, BiH i Srbije prije izvjesnog vremena pojavio se lažni “kosili” dječiji šampon, po kojem je leskovačka “Nevena” prepoznatljiva više od pola vijeka. Leskovačka “Nevena” pokrenula je sudski spor za zaštitu svog brenda.

Leskovačka “Nevena” upozorava da se falsifikati njihovog brenda “Kosili” izvoze iz Makedonije u Srbiju i BiH i da u kopijama šampona ima formalina koji je kncerogen, pišu Novosti.

Dvije makedonske kompanije prepravile su tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije plagijatima bebi brenda “kosili” koji po licenci švajcarske kuće “Greter” od 1988. godine proizvodi leskovačka “Nevena”.

Rukovodstvo leskovačke fabrike tužilo je preduzeće “Fobas” iz Skoplja i “Andros” iz Ohrida, dok je “Greter” poveo spor sa makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne svojine zbog “ćutanja administracije”.

cure.ba

Komentari

komentara