Zdravlje

Afektivni poremećaj – Sezonska depresija

Napisao admin

Iscrpljenost, umor, gubitak energije, bezvoljnost… Veliki broj ljudi se ovako osjeća na početku jeseni i to objašnjavaju hroničnim umorom, promjenom vremena ili nečim trećim ali se iza toga najčešće krije sezonska depresija.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

U pitanju je vrsta afektivnog poremećaja, tvrde stručnjaci. Kod osoba koje pate od sezonskih depresija, u mozgu dolazi do pada nivoa serotonina, hormona sreće. Do takvih situacija dolazi i kada smo preumorni ili pod stresom. Za depresiju je karakteristično iskrivljeno mišljenje o sebi i drugim ljudima. Sebe najčešće u tom stanju vidimo  kao bespomoćne, manje vrijedne, nesigurne, i sa manjkom samopouzdanja. Svijet doživljavamo kao strašno mjesto u kome nas vrebaju samo neprilike.

Kada vaše raspoloženje polako počinje da bude tmurno, svjetlost je od velike pomoći, pokazala su istraživanja. Pod utjecajem svjetlosti organizam proizvodi hormon sreće endorfin, koji dovodi do poboljšanja raspoloženja. Zbog toga je važno svakog dana 20 minuta između 11 i 15 izaći napolje i razmišljati o lijepim stvarima. I kada su jesenji dani oblačni, sunčeva svjetlost u prirodi je pravi lijek za dobro raspoloženje.

Ne morate se baviti vrhunskim sportskim aktivnostima, kretanje je pravi lijek za jesenju neveselost. Svaka tjelesna aktivnost poboljšava duševno stanje.

Idite barem jednom sedmično na neko mjesto gdje je vazduh dobar kako biste udahnuli svjež vazduh. Pri tome je veoma važno i izdisanje. Zamislite slikovito da prilikom svakog izdisaja tužne misli izlaze, a prilikom udisaja dobrog i svježeg vazduha ulaze svježina i jačina.

Razgovor s ljudima pomaže pri odvraćanju od negativnih misli. Dakle, važno je sretati se s prijateljima, izlaziti u društvu i okružiti se ljudima koji su vam dragi. 

 

cure.ba

Komentari

komentara