Zdravlje

Magnezijum – čudesan lijek za vašu psihu: Evo kako štiti vaše mentalno zdravlje

Napisao H. H.

Mentalne bolesti glavni su razlog za poteškoće u cijelom svijetu. Također, anksiozni poremećaj je jedan od najčešćih mentalnih bolesti.

Panični poremećaji, generalizirani anksiozni poremećaj, agorafobija, socijalni anksiozni poremećaj i druge fobije, sve je to povezano s anksioznošću. Obično se manifestiraju kao napadi panike i tjeskobe. To je očekivano ​​jer je panika reakcija tijela na trenutne prijetnje, dok se tjeskoba javlja kada tijelo predviđa neku prijetnju, piše “Atma“.

Dostupne su različite vrste tretmana, od kojih je manje poznat, ali potpuno prirodan i iznimno učinkovit lijek – magnezij. Njegova korisnost u liječenju anksioznosti dala mu je nazive kao što je ‘prirodni valij’. Štoviše, on je također bitan za mnoge metaboličke funkcije.

Ali većina ljudi ne konzumira potrebne količine magnezija. Nije ni čudo da se, s obzirom na to da se stopa potrošnje smanjila, povećala razina tjeskobe u cijelom svijetu. Odrasli bi trebali uzimati oko 400 miligrama dnevno, ali u Americi, prosječni unos je samo oko pola tog iznosa.

Kako ćete znati da vam nedostaje magnezija

Čak i ako nemate klinički dijagnosticiran anksiozni poremećaj, možda patite od stresa i tjeskobe. To se pogoršava ako vaše tijelo nema potrebnu količinu magnezija. Možda ćete patiti od nesanice. Teško ćete zaspati. Najmanje stvari će vas iritirati i bit ćete vrlo osjetljivi na sve vrste zvukova. Nećete moći objasniti zašto se osjećate tako nemirno i depresivno.

Osim ovih mentalnih simptoma, osjećat ćete bolove u mišićima, piše “The minds journal”. Dolazit će do grčeva i drhtanja. Kosti će također postati slabe. Naučnici su sada sigurni da pravilan unos magnezija može pomoći u rješavanju tih simptoma tjeskobe kod ljudi.

Jedan od najjednostavnijih načina da nadopunite svoju količinu magnezija jest to što ćete ga popiti, a ispod ćete pronaći fantastičan recept koji će ukloniti sve vaše brige.

Kako magnezij pomaže kod anksioznosti?

Prije prelaska na recept, također je važno razumjeti kako tačno magnezij djeluje u ublažavanju tjeskobe.

Ima različite funkcije od kojih neke mogu biti iznenađujuće.

1. Stimulira proizvodnju GABA

GABA ili gama-aminobutirna kiselina je neurotransmiter koji opušta mozak. Kada se smanjuje proizvodnja GABA-e, mozak je uvijek aktivan i osjećat ćete se nemirno i dezorijentirano.

Možete početi paničariti, razviti sve vrste anksioznih poremećaja pa čak i patiti od IBS-a (sindroma iritablinog crijeva). Magnezij se veže i stimulira GABA receptore u vašem mozgu i tada se osjećate mirnije.

2. Smanjuje razine kortizola i epinefrina

Ako su vam mišići zategnuti, a vi dobivate grčeve, najvjerojatnije vam nedostaje magnezija u tijelu. Iz tog razloga vaše tijelo proizvodi više adrenalina i kortizola, a to su hormoni stresa.

Povišene razine kortizola mogu uzrokovati mnoge mentalne poremećaje, uključujući anksioznost i amneziju. Konzumiranje magnezija će opustiti mišiće i spriječiti ostalo.

3. Sprječava upalu

Bilo koji dio vašeg tijela može postati upaljen i kada se to dogodi u mozgu, možete postati tjeskobni i depresivni. Citokini su tvari koje uzrokuju upalu i za koje je utvrđeno da doprinose stvaranju raznih mentalnih poremećaja kao i samoubilačkih misli.

Magnezij djeluje protuupalno i nedostatak magnezija povezan je s većim rizikom od upale.

4. Liječenje depresije

Anksioznost i depresija se obično javljaju zajedno, a magnezij se može koristiti za liječenje i jednog i drugog. Uzimanje dodataka može imati ogroman učinak na depresiju u samo sedam dana. Razlog tomu je što magnezij povećava količinu serotonina ili hormona sreće u tijelu.

Ovo povećanje serotonina također može pomoći ženama koje pate od depresije koja se javlja kao dio predmenstrualnog sindroma. Štoviše, magnezij može čak smiriti menstrualne grčeve.

5. Stabiliziranje razine šećera u krvi

To je iznimno važno za funkcioniranje vašeg mozga jer mozak upotrebljava uglavnom glukozu u vašem tijelu. Kada razina glukoze padne, tijelo osjeća stres i počinje proizvoditi hormone stresa. Oni koji to redovito doživljavaju mogu svjedočiti o količini tjeskobe koju izaziva.

Držeći se pravilne, zdrave prehrane i osiguravajući da su razine magnezija visoke, možete osigurati da razina šećera u krvi ostane stabilna.

6. Bolja kontrola nad svojim životom

Neprestani unos magnezija pomoći će vam da čvrsto držite uzde svog života. Bit ćete u dobrom raspoloženju, nećete osjećati stres, bolje ćete se koncentrirati, više nećete žuditi za različitom hranom, osjećat ćete se energičnije i odmornije nakon spavanja.

Koliko god vam se ova promjena može činiti malena, uvelike će uticati na svaki drugi aspekt vašeg života i više se nećete osjećati preplavljeni svime što se događa oko vas.

Čarobni magnezijski napitak

Da biste napravili ovo čudesno piće koje će se pobrinuti da unesete u tijelo dovoljno magnezija, ovo su sastojci koje trebate:

Šalica špinata ili kelja
Banana
1 žlica kakaa u prahu
1 žlica meda ili agava nektara
Lopatica proteina u prahu (ako ste tome skloni)
Šalica bademovog mlijeka bez dodanih sladila
Samo pomiješajte sve ovo zajedno i imate sjajan, ukusan shake.

Također možete odabrati i drugo lisnato povrće, sjemenke bundeve, indijske oraščiće, tamnu čokoladu i avokado i učiniti ih dijelom vašeg pića jer svi ovi sastojci sadrže visoku razinu magnezija. U redovnoj prehrani, cjelovite žitarice i tofu mogu se upotrijebiti kako bi se osiguralo da ne dođe do nedostatka magnezija.

“Smatram da je smiješno što više doktora nije otkrilo prednosti magnezija jer ga stalno koristimo u konvencionalnoj medicini.” – Mark Hyman, mr.sc., autor knjige ‘The Ultra-Metabolism Cookbook’ i ‘Ultra-Mind Solution’.

Komentari

komentara