Zdravlje

Trodnevni toplotni udar – Temperature u BiH oko 35 stepeni, rekordno tople noći

Napisao admin

BiH će već sutra zahvatiti novi trodnevni toplotni udar, sa maksimalnim temperaturama od 33 do 36 stepeni Celzijusa, a nepovoljne biometeorološke prilike ranije nego inače pune čekaonice u domovima zdravlja.


Toplotni udar (Foto: cure.ba)

Po podacima klimatologa, ovo će biti rekordna srednja temperatura treće dekade septembra ikad izmjerena na ovim prostorima i najtoplije miholjsko ljeto.

“Temperature će do subote uveče biti čak tri do četiri stepena iznad prosjeka i to će biti rekordna srednja temperatura ove dekade. Predstojeći talas vrućina možemo da nazovemo toplotnim udarom”, potvrdio je Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

I meteo-alarm opet upozorava, a pod oznakom “potencijalno opasne vremenske prilike” stoje banjalučka, bihaćka, prijedorska, mostarska i trebinjska regija.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) dodaju da će se danas temperature popeti do 33. podioka na zapadu, dok će istok i jug biti za dva stepena topliji.

“Takođe, i u petak se očekuju znatno visoke i prave ljetne temperature – do 36 stepeni. U subotu popodne bi temperature mogle da spadnu do 25. podioka, ali će jug i istok zadržati visoka 34 stepena. Naoblačenje i manji lokalni pljuskovi očekuju se od nedjelje, kada će maksimalna dnevna temperatura biti od 17 do 25 stepeni”, kazao je Draško Rudan, meteorolog RHMZ.

Varljive vremenske prilike čak su prije sedam dana donijele i snijeg na Vlašiću, a već ovog vikenda na planinama u BiH prognozira se visokih 25 stepeni.

Zbog takvih oscilacija i nepovoljnih biometeoroloških prilika, hodnike banjalučkog Doma zdravlja okupirali su srčani i hronični bolesnici. Za razliku od ranijih godina, neuobičajeno rano se javljaju i bolesnici sa virozama.

“Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji, a ove godine ranije nego inače imamo pacijente koji se žale na grlobolju, bolove u sinusima, kašalj, povišenu temperaturu. Ti simptomi mogu trajati danima, a najbolji savjet, uz mirovanje, je obavezni odlazak porodičnom ljekaru i neuzimanje lijekova na svoju ruku”, kazala je Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka.

S druge strane, u ugljevičkom Domu zdravlja muke pacijentima zadaju alergije, uglavnom zbog perioda cvjetanja ambrozije.

“U septembru imamo daleko više pacijenata koji zbog alergija moraju potražiti pomoć ljekara. Posljednjih dana sve više stanovnika se žali na
peckanje i suzenje očiju, začepljen nos, otežano disanje, stezanje i bol u grudima, a to su sve simptomi koji ukazuju na alergiju”, kazao je Darko Marković, direktor Doma zdravlja u Ugljeviku.

nezavisne

Komentari

komentara