Zdravlje

VJERNI PRATILAC ČOVJEKA – Život pod stresom!

Napisao admin

Danas svi govore o stresu. O njemu se razgovara u svakodnevnoj komunikaciji, ne televiziji i na radiju, piše u novinama i u magazinima, sve je više naučnih konferencija, kongresa i predavanja posvećenih tom problemu.


stres (foto:cure.ba)

Stoga se naše doba označava kao doba stresa, mada je oduvijek vjerni pratilac čovjeka i svih živih bića. Čini se da svi o stresu govore na svoj način, a mnogi i ne pokušavaju da postave jasnu definiciju.

Za poslovne ljude stres je frustracija ili emocionalna napetost, za kontrolora letenja problem koncentracije, za sportistu mišićna napetost, za biohemičare i endokrinologe stres je biohemijski fenomen. Za mnoge je pojam stresa nešto negativno, opasno, što vodi u bolest, što treba izbjegavati pod svaku cijenu.

Čovjek koji je pod stresom mora da se kreće, i to po mogućnosti odmah, ako zapadnete u stresnu situaciju, na primjer sukobite se na poslu, ustanite i prošetajte što prije možete, popnite se brže do najvišeg sprata u zgradi ili uradite nekoliko čučnjeva u svojoj sobi. Ko želi da bude zdrav, mora svakodnevno što više da se kreće, da se tijelo oslobodi nepoželjnih reakcija na stres.

Ljepota i zdravlje su tijesno povezani, pa negativni stres može izazvati i različite promjene na koži poput ekcema, mrlja i osipa, te pojačano opadanje kose, a sve zbog toga što hormoni stresa izazivaju suženje krvnih sudova i slabe cirkulaciju u koži.

cure.ba

Komentari

komentara