Zdravlje

Američki naučnici – Pasta za zube opasna po život

Napisao admin

Bijeli zubi ili zdravo srce…


pasta za zube (foto:cure.ba)

Američki naučnici sa Kalifornijskog univerziteta utvrdili su da je supstanca triklosan koja se nalazi u pastama za zube, sapunima, ruževima i antibakterijskim vodama za ispiranje zuba, zapravo opasna po zdravlje.

– Ispitivanje koje je obavljeno na miševima i sitnim ribama pokazalo je da se 20 minuta nakon njihovog izlaganja triklosanu, koji inače ima antibakterijska svojstva, srčana funkcija smanjuje za čitavih 25 odsto! Kod ljudi, ova supstanca onemogućuje da se signali iz mozga pošalju u mišiće i direktno je odgovorna za pad srčane funkcije za 10 odsto – rekao je Ajzak Pesah, i dodao da upotreba triklosana može da bude fatalna za srčane bolesnike.

Ruž za usne i pasta za zube su najopasniji, jer ova hemikalija dolazi u organizam oralnim putem gdje se krvotokom prenosi kroz cio organizam.

Hemičarka Ivana Đujić izjavila je da se rad kozmetičkih kuća bazira isključivo na profitu, ali i da se opasne materije nalaze u hrani koju ljudi svakodnevno konzumiraju.

– Ne slažem se s time što kozmetičke kuće insistiraju na sintetskim proizvodima, a ni s tim da istraživanja obavljaju u svoje svrhe. Tada imaju zacrtane ciljeve kojima od samog starta teže, a negativne reference najčešće prećute ili ih kamufliraju – Rekla je Ivana Đujić.

cure.ba

Komentari

komentara