Zdravlje

Vježbanje za zdrav život – Manjak tjelesne aktivnosti i veći rizik da obolite!

Napisao admin

Manjak fizičke aktivnosti počeo se tretirati kao pandemija jer može biti poguban za život. Prema rezultatima serije istraživanja objavljenih u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, tjelesna neaktivnost uzrokuje jednu od deset smrti u svijetu, čime se izjednačava s posljedicama pušenja i pretilosti. Predstavnike relevantnih ustanova za javno zdravstvo upućuje se da s nastalom situacijom postupaju kao s pandemijom.


Ilustracija (Foto :Cure.ba)

Istraživači s Harvarda ističu kako je neaktivnost uzrokovala povećanje smrtnosti od koronarnih bolesti srca, dijabetesa tipa II, raka dojke i raka debelog crijeva te u 2008. godini diljem svijeta izazvala više od 5,3 miliona smrtnih slučajeva. Tvrde da bi pola miliona do 1,3 miliona života u svijetu svake godine bilo spašeno ukoliko bi se stopa tjelesne neaktivnosti smanjila za 10 do 20%, a očekivana životna dob povećala bi se za gotovo godinu dana.

‘Ovog smo se ljeta divili postignućima takmičara na Olimpijskim igrama, te iako je malen dio populacije ostvario te vrhunske rezultate, nevjerojatno velika većina nas ima mogućnost biti tjelesno aktivna i na vrlo skromnim razinama, što donosi značajne zdravstvene pogodnosti’, izjavila je dr. I-Min Lee, harvardska naučnica i glavna autorica članka koji prati seriju istraživanja.

cure.ba

Komentari

komentara