Zdravlje

Savjeti – Infekcija korijena dlake

Napisao admin

Odstranjivanje nepoželjnih dlačica na tijelu se pokazalo kao veći problem tokom toplih, ljetnih dana, kada se više znojimo i koža se dodatno iritira na područjima koja se depiliraju.


Depilacija (Foto: Cure.ba)

Kod velikog broja osoba se nakon depilacije (britvicom ili čak voskom), posebno na području prepona javlja crvenilo i osip. To je relativno kratkotrajna pojava, nestaje obično nakon što se nanese losion koji smiruje kožu. Međutim, nisu rijetki ni slučajevi upale upale korijena dlake (folikulitisa) koji zna biti jako uporan.
Najčešći uzroci
Folikulitis je infekcija i upala dlačnog folikula. To stanje može se pojaviti na površini kože ili duboko unutar folikula. Dlačni folikuli postaju crveni, iziritirani i formiraju se gnojne lezije.
Najčešći uzrok folikulitisa je bakterija Staphylococcus aureus, ali i druge vrste bakterija mogu izazvati upalu. Na primjer, voda u bazenima ili jacuzziju može biti način dobivanja ove infekcije.
Simptomi folikulitisa se mogu pojaviti i nevezano za infekciju. Izlaganje kože određenim he-mikalijama, posebice uljima, može biti uzročnik. Kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, dijabetesomjli većom tjelesnom težinom postoji veći rizik od pojave folikulitisa.
Rani simptom folikulitisa je mala bijela ili žućkasta gnojna pustula na crvenom, upaljenom folikulu. Najčešća mjesta pojave ovih lezija su skalp, prepone, noge i stražnjica.
Kada se upala folikula proširi na dublje slojeve tkiva, to već postaje čir. Veći broj blisko grupisanih čireva stvaraju veće lezije koje se obično javljaju na više maljavim dijelovima tijela gdje se više i znojimo.
Oblozi i lijekovi
Folikulitis može da se spontano „očisti” i nestane za par sedmica, ali ponekad duže traje i stoga zahtijeva adekvatan tretman. Dermatolozi obično tretiraju blaže slučajeve folikulitisa antiseptičnim tonicima uz primjenu antibiotika.
Ulje čajevca, koje se može naći u trgovinama zdravom hranom, je također dobro antise-ptično sredstvo. Blaga i umjerena pojava čireva se rješava toplim oblogama. U nekim slučajevima, oralni antibiotici treba da prate lokalnu terapiju.
Neki „tvrdoglavi” slučajevi folikulitisa se trajno rješavaju jedino laserskom epilacijom. U ovom procesu laser se koristi kako bi se uništio folikul dlake. Tako se smanjuje pojava ožiljaka koji često ostaju nakon čak i blagog slučaja folikulitisa. Naravno, na tom području dlake više nikad neće narasti.

cure.ba

Komentari

komentara