Zdravlje

Kelj – Zaštitnik organizma od raka pluća, prostate i debelog crijeva

Napisao admin

Kelj je sjajan izbor ako želite zdravo i ukusno da se hranite. Zbog organosumpornih jedinjenja koje sadrži kelj je prirodni zaštitnik organizma od raka pluća, prostate i debelog crijeva, kao i karcinoma jajnika i raka dojke.


Kelj (Foto: Cure.ba)

Poznato je da mnogi fitonutrijenti djeluju kao antioksidansi, sprečavajući slobodne radikale da oštećuju ćelije DNK i molekule holesterola. Osim toga, fitonutrijenti, kojima je kelj bogat, imaju značajnu ulogu u detoksikaciji organizma. Eliminisanjem toksina iz organizma, od kojih su neki i kancerogeni značajno ćete smanjiti rizik od raka. Za sve to je dovoljno nedjeljno pojesti 400-650 g kelja. Da bi sve prirodne nutrijente sačuvali, kelj je najbolje pripremati na pari.

Pored bogatstva organosumpornih jedinjenja, kelj je bogat i karotenoidima. Karotenoidi imaju ključnu ulogu za smanjenje rizika od katarakte i raka kože, jer štite naše oči od uticaja ultraljubičastog zračenja. Kelj je odličan izvor vitamina A jer sadrži veliku količinu beta-karotena. Kelj je sjajan izvor vitamina C, koji je osnovni antioksidans rastvorljiv u vodi.

Kelj sadrži dijetna vlakna, što smanjuje nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi što je značajno za osobe koje su oboljele od dijabetesa. Na ovaj način pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem.

cure.ba

Komentari

komentara