Zdravlje

Istraživanje Univerziteta Georgetown – Origano je najjači prirodni antibiotik

Napisao admin

Istraživanja Univerziteta Georgetown su pokazala da se ulje origana bori sa infekcijama jednako kao i klasični antibiotici.


Origano (Foto: Cure.ba)

Čak i mala doza ulja origana bila je efikasna protiv stafilokoka i po svojim anti-bakterijskim svojstvima mogla se uporediti sa konvencionalnim antibioticima streptomicinom, pencilinom i vankomicinom.

Daljnja istraživanja su potvrdila, da između ostalih prirodnih ulja, samo ulje origana ima jako djelovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su stafilokok, e-coli i listerija.

Britanski naučnici su potvrdili da je ulje origana djelotvorno protiv 25 različitih bakterija. Klinička istraživanja u Italiji su pokazala da se ulje ove začinske biljke može koristiti za uništavanje crijevnih parazita.

Broj dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana stalno raste. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na candidu albicans, e-coli, salmonellu i pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije, koju je posebno teško liječiti, jer se razvila u vrste koje su imune na antibiotike.

cure.ba

Komentari

komentara