Zdravlje

Astra Zeneka – Lijek protiv sepse pokazao se nedjelotvornim

Napisao admin

Anglo-švedska farmaceutska kompanija "Astra Zeneka" i njen partner, firma BTG, su odlučile da obustave razvoj eksperimentalnog lijeka "citofab", protiv teškog oblika sepse, jer se pokazao nedjelotvornim u ključnoj drugoj fazi kliničkih testiranja.


Lijek (Foto: Cure.ba)

Sepsa nastaje kad imunološki sistem organizma pretjerano reaguje na neku infekciju, izazivajući lančanu reakciju koja oštećuje vitalne organe, prenosi Rojters.
 
Ovo je drugi slučaj u tekućoj nedjelji da neka poznata farmaceutska kuća odustaje od razvoja lijeka visokog rizika zbog pokazane nedovoljne efikasnosti u fazi testiranja. Prethodno je to učinila kompanija “Fajzer” sa svojim gromoglasno najavljivanim lijekom proltiv Alchajmerove bolesti.
 
Stručnjaci procjenjuju da bi firma koja razvije zaista djelotvoran lijek protiv sepse ostvarila ogromnu zaradu na svjetskom tržištu. Ovo oboljenje pogađa svake godine oko tri miliona ljudu širom svijeta, od kojih tridesetak odsto umire.
 
Analitičari Dojče banke su predviđali da bi vrijednost prodaje “citofaba”, da se pokazao uspješnim, mogla da dostigne milijardu dolara godišnje, od čega bi “Astra zeneki” pripadalo 75, a kompaniji BTG 25 odsto. Šanse da dotični lijek bude uspješan su, međutim, procjenjivane na svega 20 odsto.
 
Ljekari na raspolaganju imaju mali broj lijekova za tretiranje sepse. Prošle godine je i američka kompanija “Eli Lili” zbog nezadovoljavajućih rezultata liječenja povukla s tržišta svoj lijek za sepsu “ksigris”.

cure.ba

Komentari

komentara