Zdravlje

I LIJEK I OSVJEŽENJE: SOK OD ZOVE MOŽE POMOĆI U LIJEČENJU ALERGIJE, UBRZATI MRŠAVLJENJE, OČISTITI ORGANIZAM OD TOKSINA I OJAČATI IMUNITET

Napisao H. H.

Maj je vrijeme kada zova cvjeta u punom sjaju, pa tako već ovih dana možete da napravite prvu turu soka od zove.

Berba ovih cvjetova se vrši po suhom i lijepom vremenu i u vrijeme punog cvjetanja zove. Veoma je bitno da nađete procvjetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvijet po cvijet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svježina.

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i ljekovit. prenosi “Hayat“.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Budite aktivni u krevetu kao nekada, prostata više neće biti problem!
Sponosored by MonadPlug
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše tijelo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvjetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer može olakšati disanje i pomaći kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Sok od zove

Potrebno:

20 cvjetova zove

1 litar vode

800 g šećera

sok od 1 limuna

Priprema:

U litar hladne vode potopiti 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnom mjestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u flaše.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Komentari

komentara