Zdravlje

Da li ste znale – 7 neobičnih stvari za koje je kriv menstrualni ciklus

Napisao admin

Dobro je poznato da menstrualni ciklus, period između dviju menstruacija, može utjecati na raspoloženje i ponašanje žene, ali manje je poznato da je PMS, osim za razdražljivost, 'krivac' i za primjerice loš odabir muškaraca i nepotrebnu kupovinu. Pokazala su to, i još puno više, pouzdana istraživanja nježnijeg spola koja su otkrila 7 neobičnih stvari za koje je kriv menstrualni ciklus, tačnije periodi ovulacije i PMS-a


Žena ( Foto: Cure.ba )

Menstrualni ciklus djeluje na zdravlje, ali i na naše maštarije

Biranje loših momaka
Na jedanaesti dan menstrualnog ciklusa, koji označava vrhunac plodnosti, ali i tijekom cijelog perioda ovulacije žene radije biraju loše dečke nego pouzdane. Dok ovuliraju žene smatraju da bi zgodni i seksi muškarci bili bolji muževi i očevi od odanih i vjernih.

Povećana želja za kupovinom
Slijedeći put kada idete u kupovine nemojte ići za vrijeme PMS-a jer ćete potrošiti više nego što ste namjeravali. Impulzivnim kupovanjem žene pokušavaju ublažiti predmenstrualnu melankoliju.

Nošenje uže odjeće
Tijekom ovulacije žene kupuju izazovniju odjeću kako bi se izdigle iznad konkurencije.

Muškarci osjećaju jaču privlačnost
Nemojte se čuditi ako muškarci više flertuju s vama dok ovulirate i ako ih vi u tom periodu doživljavate šarmantnijima i zabavnijima nego inače. Majka priroda pobrinula se da su žene muškarcima privlačnije, i obrnuto, za plodnih dana kako bi postojala veća vjerojatnost za snošajem.

Češće seksualne maštarije
U istraživanju u kojemu se od žena tražilo da tijekom jednog mjeseca u on line dnevniku bilježe svoje seksualne maštarije doznalo se da su žene tri dana prije ovulacije više maštale, a njihove fantazije bile su više seksi nego inače.

Brže prepoznavanje opasnosti
Studija je pokazala da su žene brže zapažale zmije na fotografijama za ovulacije nego u bilo kojem drugom periodu menstrualnog ciklusa. To je zato jer nestabilnost hormona utječe na dio mozga odgovoran za detektiranje straha. Može se reći da se sposobnošću da brže osjete opasnost žene tijekom najplodnijih dana nesvijesno štite.

Podložnost infekcijama
Veća sklonost obolijevanju još je jedna nuspojava PMS-a. Dokazano je da se tijekom ovulacije žene lakše zaraze spolno prenosivim bolestima, a znanstvenici to objašnjavaju kao evolucijsku prilagodbu koja omogućava spermijima da prežive dovoljno dugo da oplode jajnu stanicu. Stoga si sredinom ciklusa osigurajte dovoljno sna i vitamina.

cure.ba

Komentari

komentara