Zdravlje

Neredovna menstruacija – Šta sve može da poremeti ciklus

Napisao admin

Postoji mnogo faktora koji remete redovne mjesečne cikluse kod žena. Izostanak mjesečnice najčešće nije opasan, javlja se kod dama s vremena na vrijeme i gotovo da ne postoji žena koja to nije iskusila na svojoj koži.


ciklus (foto:cure.ba)

Neredovna menstuacija je vrlo česta pojava koja se s vremena na vrijeme događa skoro svim damama. Najčešće se ne radi o ničemu što je opasno, ali žene uvijek treba da vode računa o datumu početka svog ciklusa i da budu svjesne uzroka njegovog kašnjena i mogućih posljedica.

Pored redovnog ginekološkog pregleda, potrebno je i da se informišete o svim mogućim razlozima zbog kojih dolazi do poremećaja menstruacije kako biste se savjetovali sa vašim ljekarom oko liječenja. Ovo su neki od najčešćih uzroka.

Trudnoća

U trudnoći žensko tijelo proizvodi različite količine hormona koje uzrokuju prekid menstruacije. Ipak, u nekim slučajevima žena iskusi slabije krvarenje ili kašnjenje mjesečnice prije nego što prestane u potpunosti tokom trudnoće.

Stres

Stres je jedan od najčešćih uzroka neredovnih menstruacija. Hormon stresa kortizol direktno utiče na to koliko estrogena i progesterona, polnih hormona, tijelo proizvodi. Ako imate previše kortizola u organizmu, menstruacija može da izostane.

Ishrana

Hrana koju unosite u sebe takođe može da bude uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije, jednako kao i vaša težina. Ako jedete previše nezdravih ugljenih hidrata ili ste nabacili koji kilogram viška, vaše tijelo će da proizvede različite količine određenih hormona, koje će se opet promijeniti kada ovulirate. Isto važi i za žene koje gube na težini.

Vježbanje

Tijelo tokom menstruacije takođe treba energiju. Ako previše energije trošite u teretani odnosno na vježbanje, vašem organizmu neće preostati energija za one dane u mjesecu.

Kontracepcijske pilule

Organizmu je ponekad potrebno i do nekoliko mjeseci kako bi se naviklo na nivo hormona koji nastaju u tijelu nakon uzimanja kontracepcijskih pilula.

Previše alkohola

Jetra reguliše menstrualni ciklus tako što metabolizira estrogen i progesteron. Previše alkohola može da uzrokuje oštećenje jetre i da se umiješa u proces metaboliziranja oba spomenuta hormona.

Sindrom policističnih jajnika

Iako ovaj sindrom nije rijetkost kod nekih žena, on uzrokuje stvaranje cista na jajnicima i ometa normalan proces ovulacije. Drugi simptomi ovog sindroma su pretjerana dlakavost, debljanje i neplodnost.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom životnom razdoblju mijenja se nivo hormona u tijelu. Neredovne menstruacije mogu da se jave i do devet godine prije menopauze.

Uzimanje drugih lijekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lijekove na recept, menstruacija i zbog toga može malo da kasni. Razlog leži u činjenici da lijekovi mogu da ometaju način na koji tijelo proizvodi estrogen i progesteron.

Ordinacija.hr

Komentari

komentara