Zdravlje

Ljetni dani i komarci – Riješite se komaraca

Napisao admin

Jedan od najvećih zala ljetnih mjeseci, definitivno su komarci. Kako ih protjerati iz naše blizine uz pomoć biljaka i njihovih ekstrakata, i kako ublažiti posljedice njihovih ugriza na prirodan način?


komarac (foto:cure.ba)

Tople ljetne večeri često kvari samo jedna smetnje, čije prisustvo obično primjetimo tek kad je već prekasno- kad nas ubode. Riječ je, naravno, o komarcima – krilatim insektima kojih se ljudi plaše, umjesto da je obrnuto. Većina nas ne zna, da zapravo komarcima za opstanak nužno ne treba ljudska krv. Kap ili dvije od vas će uzeti samo ženka komarca, i to i tada samo za svoje mlade. Muški komarci, hrane se sisajući biljne sokove. No, osim što ubod komarca može uzrokovati svrbež i oticanje, on može biti i mnogo opasniji jer se na taj način možemo zaraziti nekim bolestima, poput malarije, žute groznice i sl.

 

No, što možemo učiniti kako bi spriječili ulazak komaraca u naše domove, bez posezanja za veoma štetnim hemijskim proizvodima poput sprejeva i drugih sredstava? Okrenimo se prirodi!

 

Da komarcima i drugim insektima, smetaju neki prirodni mirisi, znale su i naše bake, koje su pod jastucima u krevetu držale orahovo lišće. Insekti ne podnose ni miris limuna, a širom otvoren prozor možete držati ukoliko na njemu imate begonije, kojim se komarci neće ni približiti. 

 

Na sunčanoj strani svoga doma, posadite paradajz – miris sadnice paradajza također odbija komarce, a ako volite miris lavande, možete je posaditi oko kuće ili zapaliti mirisnu svijeću od lavande koja će držati insekte podalje od vašeg doma. Otjerat će ih i mirisi bosiljka, kestena i oleandera. Spojite ugodno s korisnim, odaberite neku od ovih biljaka čiji vam se miris posebno sviđa. Dok vi uživate u njihovim miomirisima, oni će držati insekte daleko od vas.

 

Ipak, iako vas i pored svih mjera predustrožnosti ujede komarac i vi to nesvjesno rasčešete, svrabež i otok možete umanjiti, također, na prirodan način. Oticanje će ublažiti gel od aloa vere,a pomoći će i trljanje otečenog mjesta kockicom leda. A svrab ćete zaustaviti s komadićem prirodnog sapuna, koji prethodno treba namočiti u malo tople vode kojoj ćete dodati kapljicu meda ili ocata. U dobivenu rastopinu namočite komadić pamučne vate i protrljajte zahvaćeno mjesto. U sprečavanju svrbeža, pomoći će i biljke poput lišća bosiljka ili oraha, kojim treba istrljati dio kože gdje se nalazi ubod

cure.ba

Komentari

komentara