Video Zdravlje

Kažite NE teroru komaraca – Evo kako da napravite idealnu zamku za komarce (FOTO)

Napisao admin

Ove godine će nas komarci doslovno izluđivati (već su počeli) i svaki savet kako se boriti protiv ovih letećih napasnika dobro dođe.


Komarci (Foto: Arhiva)

Po prodavnicama postoje razna sredstva protiv komaraca, ali zašto plaćati skupe proizvode kad možete sami kod kuće napraviti nešto efikasno.
Na Internetu je popularna zamka za komarce na bazi šećera i kvasca, piše nadlanu.com

Za izradu ove zamke potrebno vam je: jedna prazna platična flaša od 2 litre, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera, 1 gram svežeg kvasca (u videu koji sledi koristi se onaj u prahu).

Boci isecite gornji deo u vidu levka, kako bi od donjeg dela ostala duboka posuda. Levak sačuvajte za kasnije. Donji deo boce oblepite nečim crnim (crno privlači komarce). Zatim ugrejte vodu i u nju umešajte smeđi šećer da se rastopi. Kada se tečnost ohladi ulijte je u crno obloženu posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. Sada u bocu ubacite levak koji vam je ostao od od gornjeg dela boce, ali da levak ne dodiruje tečnost.

Komarce privlači miris fermentisanog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska. Ili se zalepe za stranice boce zbog šećera u vodi ili se jednostavno izmore pokušavajući naći izlaz. Ova klopka može delovati 2 nedelje, zatim treba da promeniti tečnost.

Komarce, takođe, možete oterati poptuno prirodnim preparatom koji nije štetan po zdravlje. Potrebno vam je pola litra alkohola, 100 grama karanfila i 100 mililitra ulja koje može biti bademovo, lavandino, pa čak i neutralno dečije ulje.

Priprema: Potopljene karanfile ostavite u alkoholu četiri dana, promešajte ujutro i uveče. Nakon četiri dana dodajte ulje i dobro promućkajte. Nekoliko kapi stavite na ruke i noge, umasirajte u kožu i gledajte kako vas komarci zaobilaze u širokom luku.

Za zaštitu od komaraca možete koristiti sledeća eterična ulja: ulje citrusnog eukaliptusa (Eucalyptus citriodora), ulje cimeta, ricinusovo ulje, ulje lavande, ulje ruzmarina, ulje limunske trave, ulje karanfila…
Promešajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovno ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od komaraca.

Osim proslavljene lavande (Lavandula officinalis), u borbi protiv komaraca dobro će vam poslužiti i: ruzmarin – sjajno sredstvo za odbijanje komaraca, u stvari, ona je vekovima imala upravo tu namenu; kadife – naše bake su sadile kadife da bi sa susednih biljaka rasterivale biljne vaši.

Ni komarcima se ništa bolje ne dopada njihov miris; citronela i geranium – ove dve biljke su najpoznatije u borbi protiv komaraca; matičnjak – jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska; ageratum – sadrži kumarin, sastojak čiji miris komarci ne podnose; mačja trava – jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca.

Svim nabrojanim biljkama potrebno je prvo zgnječiti list da bi ispustio aromu, u suprotnom ih komarci neće registrovati. Ruzmarin i mačju travu, možete da utrljate i na kožu i na odeću da biste pojačali dejstvo. Zato, sledeći put kada budete razmišljali o izboru biljaka koje ćete posaditi, razmislite i o ovima koje će biti više od prostog ukrasa u bašti.

nadlanu.com

Komentari

komentara