Zdravlje

Top 10 – Savjeti koji će vam pomoći da prestanete da pušite

Napisao admin

Sledi 10 savjeta koji vam mogu pomoći da dobijete bitku protiv cigareta i da zauvijek prestanete da pušite.


Pušenje (Foto: Cure.ba)

Edukujte se

Znanje o tome koliko je rizično da nastavite da pušite ukoliko bolujete od HOBP-a može biti moćni motivator kada se radi o vašim naporima da prestanete da pušite.

Budite uvjereni da je moguće

Ako vjerujete da možete ostaviti cigarete, već ste dobili pola bitke.

Zapišite razloge zbog kojih želite da prekinete da pušite

Jednostavna želja za ostavljanje cigareta nije dovoljno mitivišuća kada nastupi nikotinska kriza. Konkretni razlozi, poput “da bih zaštitio svoju porodicu od pasivnog pušenja” ili “da bih prestao da dalje uništavam svoja pluća” mogu pomoći. Zapišite svoje razloge i čitajte ih svakodnevno – posebno kada se javi kriza.

Koristite više metoda

Na primjer, možete da koristite nikotinsku zamjenu i da napravite pakt sa bliskim prijateljem ili članom porodice koji takođe želi da prestane da puši, to je mnogo uspješnije.

Izgradite sistem podrške

Pojedinci koji godinama pokušavaju da prestanu da puše samostalno, uspeju tek kada se udruže u tim.

Uradite svoj domaći zadatak

Posavetujte se sa lekarom oko dobrih i loših strana svakog od proizvoda ili metoda. Poznavanje svih opcija koje vam se nude povećava šanse za uspeh.

Nemojte prestati naglo

Kada potpuno uskratite nikotin vašem tijelu, simptomi koji se javljaju zbog nedostatka nikotina postaju nepodnošljivi. Postoji mnogo odličnih proizvoda koji vam mogu pomoći. Iskoristite ih.

Naučite da se nosite sa stresom

Slušanje muzike, čitanje su neke od stvari kojima možete zamijeniti pušenje u borbi protiv stresa.

Izbegavajte okidače

Određena okruženja i ponašanja mogu okinuti vašu želju za pušenjem. Ukoliko uvijek pušite uz kafu, prebacite se na čaj neko vrijeme.

Nemojte biti prestrogi prema sebi ukoliko ne uspijete

Ukoliko se to desi, ne budite prestrogi prema sebi. Iskoristite to malo zadržavanje da proučite šta je izazvalo poklekivanje, a zatim to iskoristite i pokušajte drugi put.

cure.ba

Komentari

komentara