Zdravlje

Ogromna količina energije – Zdravstvene dobrobiti oraha

Napisao admin

Ne samo da orasi imaju dobar ukus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući orahe hranom pogodnom za bogove. Od drevnih vremena orasi se povezuju s intelektom – sam plod ima oblik ljudskog mozga!


Svo bobičasto voće dobro je za zdravlje, ali u poređenju s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata.

Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dve najpoznatije vrste su persijski orah (Juglans regia) koji potiče iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Severne Amerike.

Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Evrope sve do Japana, kao i u nekim delovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Plodovi svih oraha su jestivi, ali orasi koje možete kupiti u prodavnicama većinom su plodovi persijskog oraha.

Potrebno je 15 godina kako bi drvo poraslo i počelo da daje plodove. Prosečno drvo oraha daje plod 45 godina.

Orah – riznica zdravlja

Orah je neverovatan izvor vrednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K. Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje!

1. Čuva zdravlje srca

Redovno konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i začepljenja krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak. Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

U skladu sa studijom objavljenom u “American Journal of Clinical Nutrition”, konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol i povećava nivo dobrog holesterola.

2. Sprečava rak dojke i prostate

Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiinflamatornih supstanci, pa nije ni čudo da ima značajan efekat u sprečavanju raka.

Istraživanje sprovedeno u Marshall University School of Medicine u Zapadnoj Virdžiniji potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu sprečiti rak dojke. Orasi deluju i na rak prostate, potvrđuju nove studije.

3. Štiti od dijabetesa

Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalnog nivoa insulina u krvi.

Istraživanje sprovedeno u Školi javnog zdravlja na Harvardu je utvrdilo da su žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta nedeljno imale 30 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

4. Bogat izvor antioksidanata

U orasima se nalazi veliki broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi – sve ove materije služe kao antioksidansi.

Ova jedinjenja mogu pomoći vašem telu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala.

5. Poboljšava rad mozga

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak.

Gotovo dve trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina. Manjak ovih kiselina može negativno uticati na pravilno funkcionisanje mozga. Studija je otkrila da deca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.

6. Otklanja stres

Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti.

Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju nivoa stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom, objavio je “Journal of the American College of Nutrition”.

7. Pomaže kod nesanice

Imate problema s nesanicom? Izbegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave. Umesto toga, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.

8. Neguje kožu

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za negu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orasima takođe je veoma dobar za kožu.

9. Smanjuje upale

Omega-3 masne kiseline u orahu deluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih sudova, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka creva, prostate i dojki.

25 grama ovoga voća vas opskrbljuje sa 90 odsto dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina!

Kupovanje, čuvanje i primena oraha

Ako kupujete orah u rinfuzi (bez ljuske), svakako obratite pažnju na njegovu boju i miris. Orah ima veliki procenat masnih materija koje brzo užegnu. Ako osetite čudan miris, nemojte ga kupiti.

Ako kupujete zapakovano jezgro oraha, pripazite na rok trajanja i zemlju porekla. Jezgra oraha ne bi trebalo da budu jako lomljena, već bi trebalo da budu u obliku polovina i četvrtina.

Orah čuvajte na hladnom i suvom mestu. Ako ne planirate da ga potrošite u brzom roku, stavite ga u frižider ili zamrzivač.

Orahe možete konzumirati samostalno, dodati ih u jela od voća ili povrća, dresinge, sosove, sladolede, kolače.

Ipak najviše hranjivih materija ćete dobiti od termički neobrađenog oraha, koji ste pre toga nekoliko sati držali u hladnoj vodi.

ženskikutak.rs

Komentari

komentara