Zdravlje

POJEDITE SAMO 5 ORAHA… Evo šta bi se trebalo desiti nakon 4 sata!

Napisao A. K.

Doktori su primijetili neobičnu stvar koja se dešava svega četiri sata nakon jedenja oraha ili pijenja orahovog ulja.

Prema relativno novijim istraživanjima, jedenje šake oraha svaki dan je izvrstan način za prevenciju srčanih bolesti, piše “Doza zdravlja“.

Doktori su primijetili neobičnu stvar koja se dešava svega četiri sata nakon jedenja oraha ili pijenja orahovog ulja.

Naime, već u tom periodu dolazi do poboljšanja nivoa holesterola i fleksibilnosti krvnih žila. Preporučuje se da se barem svaki drugi dan uzima jedna šaka oraha – dovoljno je njih 5.

Orah se od davnina smatra ključnim sastojkom različitih recepata za bolju potenciju, najčešće u kombinaciji s medom, no orah ima i druge za ljudski organizam jako važne osobine.

Mnogi izbjegavaju koštunjavo voće jer obiluje kalorijama. Međutim, budući da je veoma zdravo, vrlo je važno da se redovno konzumira u ishrani.

To se posebno odnosi na orah, koji sadrži proteine, ugljene hidrate, nezasićene masne kiseline i bogat je mineralima, prije svega selenom, bakrom, cinkom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, manganom, hlorom, vitaminima A, C, E i B (naročito folnom kiselinom).

Ako se svakodnevno pojede šaka oraha, to ne može da ugrozi stas, a značajno snižava nivo holesterola i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Folna kiselina u ovom voću sprječava taloženje masti u organizmu, dok esencijalne masne kiseline čine krvne sudove elastičnijim. Mineral selen koji je prisutan u morskim plodovima, veoma je jak antioksidans, podiže imunitet i doprinosi boljem raspoloženju.

Orah sadrži i melatonin, supstancu koja opušta organizam.

Komentari

komentara